Hlavní obsah

Moravskoslezští záchranáři mají nové sanitky. Pět starších darují Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje dnes převzala sedm nových sanitek. Zároveň jako dar předá pět sanitních vozidel Ukrajině. Novinářům to řekl mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.

Článek

Darované sanitky jsou starší automobily, které záchranáři dříve využívali, a díky obnově vozového parku je nyní nepotřebují. „Starší sanitky by za normálních okolností byly s nejvyšší pravděpodobností prodány. Nápad věnovat je ukrajinskému Červenému kříži nás nadchl, rada kraje tento návrh jednomyslně schválila. Sanitky sice nejsou nové, ale jsou ve velmi dobrém stavu, jsou pravidelně servisované a čerstvě mají po kontrole technického stavu. Jsou vybavené zdravotnickou i transportní technikou, takže bezprostředně po příjezdu na Ukrajinu mohou začít sloužit přepravě pacientů. Po doplnění léčiv pak mohou fungovat i jako vozidla rychlé zdravotnické pomoci,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Unucka(ODS). Záchranná služba už pět sanitních vozů převedla Českému červenému kříži, který ještě dnes zajistí jejich přepravu na Ukrajinu.

Mezi novými sanitkami, které záchranáři získali, jsou tři vozidla takzvané městské verze, které budou využívat výjezdové skupiny rychlé zdravotnické pomoci z Ostravy, Opavy a Karviné. „Další tři vozidla s pohonem obou náprav budou v provozu v Novém Jičíně, Krnově a Jablunkově. Poslední automobil je určen pro přepravu nedonošených a patologických novorozenců. Vybaven je speciálním elektrohydraulickým podvozkem nosítek s platformou pro uchycení inkubátoru a unikátním nakládacím systémem, který řidiči vozidla značně ulehčuje manipulaci s nosítkem při jeho nakládce i vykládce do sanitky,“ uvedl Humpl.

Celkové náklady na pořízení sedmi nových, plně vybavených sanitních vozů přesáhly 33 milionů korun. „Obnova vozového parku zdravotnické záchranné služby je pravidelná a nezbytná. Naše sanitní vozidla totiž musejí být v bezvadném technickém stavu, nepřetržitě připravena k okamžitému zásahu a k poskytnutí nejvyššího možného komfortu našim pacientům,“ řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Roman Gřegoř.

Reklama

Doporučované