Hlavní obsah

Obyvatelé Nového Jičína mohou začít třídit i zbytky z kuchyně

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Město spustilo pilotní projekt, díky němuž chce zvýšit podíl vytříděného odpadu. Vytříděný gastroodpad se využije v bioplynové stanici. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělila mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

Článek

„Jde o další krok, díky němuž můžeme z nádob na směsný odpad vytřídit velkou část obsahu. Při loňské fyzické analýze odpadu, při které jsme přebírali směsný odpad na vytřiditelné složky, nám vyšlo, že gastroodpad z něj tvoří celkem 18 procent. Na skládku tak díky samostatnému sběru nebude vyvážena další složka, která má smysluplné využití,“ uvedl místostarosta Ondřej Syrovátka (Zelení). Nový Jičín je podle něj jedním z prvních měst v republice, které se do třídění gastroodpadu pouští.

Vedoucí městského odboru životního prostředí Eva Bártková uvedla, že zbytky jídel, ovoce a zeleniny nebo i sedliny kávy a čaje mohou lidé vkládat nejlépe do sáčku, který pevně zavážou tak, aby z něj neunikal obsah. „Tento sáček umístí do hnědé nádoby s označením GASTROODPAD, kterou najdou ve svém okolí. Nádoby, které jsou opatřeny víkem s těsněním, budou vyváženy vždy jednou týdně, takže zápachu se občané nemusí obávat,“ uvedla Bártková.

Zbytky z kuchyně bude společnost Energy Financial Group (EFG) zpracovávat ve své bioplynové stanici EFG Rapotín BPS. Firma naloží celou nádobu a vždy ji vymění za čistou.

V březnovém vydání zpravodaje dostali obyvatelé Nového Jičína leták, kde je podrobně popsáno, co do gastroodpadu patří, co naopak nepatří, jak zbytky jídel ukládat a také místa, ve kterých budou popelnice rozmístěny. „Jsou zde i kontakty, kam lze nahlásit, že nádoba je přeplněná nebo že je kolem ní nepořádek,“ doplnila mluvčí.

Reklama

Doporučované