Hlavní obsah

Ve Vysokém Mýtě se vloni snížilo množství odpadů vyvážených na skládku

Foto: Pražské služby

Ilustrační foto.

Reklama

Množství směsného odpadu na jednoho obyvatele včetně objemného odpadu se vloni ve Vysokém Mýtě snížilo na 163 kilogramů, rok předtím to bylo 187 kilogramů.

Článek

Odpadů ukládaných na skládku ubylo navzdory tomu, že se během pandemie koronaviru zvýšily nákupy z internetových odpadů, což je spojeno s větším množství obalů. Město díky tomu získalo slevu z poplatku za skládkování.

Meziročně vzrostlo množství vytříděných plastů o 41 procent .O deset až 15 procent se zvýšila váha separovaného papíru a skla. Nejvyšší nárůst, o téměř 350 procent, zaznamenaly vytříděné kovy.

„Společnost Eko-kom poskytuje obcím příspěvek za tříděný odpad. Za rok 2021 jsme obdrželi rekordní částku více než 2,5 milionu korun, nárůst byl 45 procent Je to další důkaz toho, že to ve Vysokém Mýtě funguje,“ uvedl starosta František Jiraský (Nestraníci).

Od loňského dubna se ve městě svážejí odpady jednou za 14 dní, předtím to bylo jednou týdně. Lidé ve Vysokém Mýtě od letoška platí za likvidaci odpadu 660 korun na osobu za rok, v roce 2021 to bylo 520 korun. Město na odpadový systém ale bude stále doplácet., poplatky pokrývají jen zhruba polovinu nákladů. Změnit solidární způsob placení poplatků za odpad na adresný, kdy by domácnosti platily podle skutečného množství vyprodukovaného odpadu, radnice zatím nechce. Popelnice jsou sice označeny čipy, zatím se však systém testuje a měl by alespoň upozornit na neplatiče poplatků.

Reklama

Související témata:

Doporučované