Hlavní obsah

Ostrava podpoří školní psychology i studium psychologie na univerzitě

Foto: Pixabay.com

Dětská psycholožka. (Ilustrační foto).

Reklama

Ostrava přispěje na platy školních psychologů, kteří pomáhají v necelé polovině ostravských základních škol. Do budoucna by město chtělo, aby tyto odborníky měly k dispozici všechny školy v krajské metropoli.

Článek

Psychologů je nedostatek, a město se proto rozhodlo, že finančně podpoří i Ostravskou univerzitu tak, aby se mohlo na Filozofické fakultě otevřít i navazující magisterské studium psychologie, která se zatím ve městě vyučuje jen v bakalářské formě.

„Jeden ze strategických cílů je pro nás podpora školních pedagogických pracovišť, kde role školního psychologa patří. Podpora je nutná obzvlášť v dnešní, snad pocovidové době. V daleko větší míře si nyní uvědomujeme důležitost psychické pohody. Množí se nám totiž psychické problémy dětí… a tak je tato pozice školního psychologa velice důležitá a potřebná na každé škole,“ míní náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová (Piráti).

Město díky evropským dotacím mohlo pozici školního psychologa zavést na 25 z 55 základních škol. Nyní pro tyto školy pracuje 18 psychologů, kteří pomáhají zajistit zejména dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí vzdělávání v běžných školách. Do konce roku 2023 by školního psychologa mohly mít všechny školy. „Problém je ale s nedostatečným financováním, protože evropské projekty dobíhají, a bohužel v tomto překlenovacím období nebyly vůbec vypsány nové dotační tituly, a tudíž by dlouhodobě podporované pozice, na které jsme školní psychology velmi složitě získávali, zanikly,“ podotkla Hoffmannová.

Náměstkyně ale předpokládá, že dotační tituly budou opět vypsány a město bude moci na další fungování školních psychologů znovu získat peníze. Než se tak stane, bude město přispívat na jejich platy. „Rozhodli jsme se přispět na platy školních psychologů a dalších pomáhajících profesí, jako jsou třeba speciální pedagogové, a to právě tam, kde už nám tyto projekty běží. Jsou to celkem čtyři městské obvody a přispíváme necelými třemi miliony korun, které vlastně dokrývají platy těchto odborníků. Městské obvody se na tom finančně také podílejí a jsme tak schopni tyto pozice udržet do konce školního roku,“ uvedla Hoffmannová.

Dodala, že městu trvalo poměrně dlouho odborníky na školy získat. „V Ostravě je bakalářské studium psychologie, ale již druhým rokem podporujeme vznik nového studijního programu magisterské psychologie tak, abychom zajistili nové odborné pozice nejenom pro naše školy, ale i klinickou praxi,“ řekla náměstkyně. Univerzita se podle ní nyní připravuje na akreditaci magisterského studia, v čemž ji právě město finančně podporuje. Magisterské studium by se podle Hoffmannové mohlo otevřít zhruba do dvou let. Ostrava vznik oboru podpoří dotací dva miliony korun.

Reklama

Doporučované