Hlavní obsah

První třívozová souprava RegioPanter začne brzy jezdit mezi Ostravou a Opavou

Foto: Škoda Transportation

RegioPanter (ilustrační foto).

Reklama

První třívozová souprava RegioPanter začne v druhé polovině června ve zkušebním provozu vozit cestující na železniční trati mezi Ostravou-Svinovem a Opavou. Nová generace vlaku má vylepšené parametry i zabezpečovací systém ETCS.

Článek

Kapacita soupravy je 234 míst k sezení, vézt může až 500 lidí. Cena jedné jednotky je 160 milionů korun, České dráhy (ČD) si jich od společnosti Škoda Group objednaly 60. Při křtu soupravy to dnes na mezinárodním železničním veletrhu Rail Business Days v Ostravě řekli generální ředitel a předseda představenstva ČD Michal Krapinec a prezident Škody Group pro Česko a Slovensko Tomáš Ignačák.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) řekl novinářům, že zavádění nejmodernějších vozidel je klíčovým krokem pro větší atraktivitu cestování na železnici a postupně se rozšíří na regionální tratě v celé České republice. „To, že se dostává sem do Moravskoslezského kraje hned několik nových souprav, znamená opravdu výrazný skok v kvalitě cestování na železnici, včetně novinky, kterou by měl přinést příští rok, a to budou bateriová vozidla, která by měla obsluhovat spojení mezi Ostravou, Studénkou a Veřovicemi,“ řekl ministr.

Krapinec řekl, že soupravu čeká už jen jedna technická zkouška na okruhu a potom může vyrazit na zkušební provoz s cestujícími. Mezi Ostravou a Opavou budou jezdit dvě tyto jednotky. „Máme zasmluvněných a objednaných v podstatě už celých 60 těchto třívozových jednotek a je o ně v rámci regionů velký zájem,“ řekl ředitel ČD.

Jde podle něj o součást plánu ČD snižovat průměrné stáří vozového parku, zvýšit atraktivitu cestování a dát cestujícím to, co od dopravy vlakem očekávají. „Tato jednotka plní nejmodernější standardy, na které jsou lidé v regionální dopravě zvyklí,“ řekl Krapinec.

Na třídenním veletrhu se v areálu Trojhalí Karolina prezentují výrobci kolejových vozidel a jejich dílů, dopravci i společnosti zabývající se zabezpečovacími a řídicími systémy. Veletrh potrvá do 7. června. Otevřen je každý den od 09:00, dnes a v úterý do 18:00 a ve středu do 16:00. Jednodenní vstupné stojí 150 korun, děti a studenti mají vstup zdarma.

Reklama

Doporučované