Hlavní obsah

SmVaK Ostrava opět spouští koordinované vývozy žump a septiků z domácností

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK) opět spouští koordinované vývozy žump a septiků z domácností, které nejsou napojeny na veřejnou kanalizaci a čistírny odpadních vod.

Článek

Vývozy zajisti kanalizační vozy v Moravskoslezském kraji na více než deseti trasách. Pokud se například sousedé domluví, mohou díky sdíleným vývozům ušetřit peníze. ČTK to sdělil mluvčí SmVaK Marek Síbrt.

Řada lidí podle něj stále porušuje zákony a riskuje vysoké pokuty. „Nejhorším, ale bohužel stále poměrně rozšířeným způsobem likvidace odpadních vod (především na venkově) je přímé vypouštění do povrchových či podzemních vod. Riziku sankce se vystavují také lidé, kteří likvidují odpadní vody tak, že vyvezou žumpu nebo septik na pole, zahradu, do lesa, nebo dokonce přímo do toku,“ uvedl Síbrt.

Generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička uvedl, že podnik má proto dlouhodobě připravený systém, jak lidem za odpovídající cenu pomoci, pokud nemají dům napojený na kanalizaci. „Vývozy žump a septiků jsou samozřejmě součástí naší každodenní práce i v jiných částech roku, ale touto akcí vycházíme lidem vstříc a snažíme se službu připravit pro naše zákazníky výhodněji a šitou na míru,“ uvedl Pšenička.

Pokud se lidé v některé z obcí domluví, že mají o vývoz žump nebo septiků zájem, ušetří za dopravu. Náklady totiž budou navzájem sdílet. Kanalizační vozy budou jezdit po vybraných trasách od 19. dubna. „Startuje se na Frýdecko-Místecku, Havířovsku a části Opavska, poslední trasa přijde na řadu 28. dubna na části Opavska a Novojičínska,“ uvedl Síbrt.

Podrobnější informace a harmonogram svozů najdou lidé na internetových stránkách společnosti. SmVaK Ostrava patří mezi největší vodárenské firmy v zemi. Vodu dodávají více než 730.000 lidí zejména na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku, ale také části Olomouckého kraje a do pohraniční oblasti Polska.

Reklama

Doporučované