Hlavní obsah

Traumatologové z FN Ostrava používají při operacích vstřebatelné fixační hřeby

Foto: Shutterstock.com/Gerain0812

Ilustrační foto.

Reklama

Dětští traumatologové z Fakultní nemocnice Ostrava začali při operacích dlouhých kostí používat vstřebatelné fixační hřeby.

Článek

Odborníci na léčbu poraněných dětí jimi nahrazují dosud užívané operační pomůcky z titanu. Novinářům to dnes sdělila mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

„Jako první v České republice jsme použili vstřebatelnou fixaci při operaci zlomenin obou kostí předloktí pravé ruky. Vstřebatelné hřeby jsou vyrobeny z materiálu nové generace, který je na bázi kyseliny mléčné a glykolové. Lidské buňky je metabolizují na oxid uhličitý a vodu, a z těla jsou tak postupně vydechovány a vylučovány,“ uvedl specialista na léčbu dětských pacientů Ivo Kopáček z Kliniky úrazové chirurgie a ortopedie.

Podle mluvčí musel zkušený operatér kvůli práci se vstřebatelnými hřeby absolvovat speciální kurz v Maďarsku, který organizoval finský výrobce těchto pomůcek. Největší předností vstřebatelných hřebů je právě fakt, že mohou zůstat v těle pacienta, čímž odpadá další operace spojená s jejich vyjmutím. Vstřebatelný hřeb není vidět ani na rentgenu, pouze jeho konec je pro rentgen kontrastní tak, aby bylo patrné jeho zavedení.

„Musím říct, že s implantací vstřebatelných fixací nebyl žádný problém a u dítěte se nevyskytly žádné pooperační komplikace. Jen bych ještě rád doplnil, že fixační materiál se sice vstřebá a zároveň podporuje i hojení kosti, ale vnější fixace zlomené končetiny sádrou zůstává. A není možné jej používat u otevřených zlomenin,“ dodal Kopáček.

Ročně je v Centru dětské traumatologie a chirurgie ošetřeno na traumatologických ambulancích okolo 6200 poraněných dětí, hospitalizováno z důvodu úrazu je 650 dětí a operační léčba je nutná u dvou třetin z nich. Průměrná doba hospitalizace je po operaci zlomeniny zhruba dva až tři dny.

Reklama

Doporučované