Hlavní obsah

V Zoo Ostrava se po 14 letech narodila mláďata levhartů cejlonských

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Zoo Ostrava se po 14 letech narodila mláďata levhartů cejlonských. Mláďata zatím prospívají, ale návštěvníci je ještě nějakou dobu neuvidí.

Článek

Kvůli jejich narození totiž není přístupný Pavilon indických zvířat. Zájemci je mohou vidět alespoň prostřednictvím kamerových záznamů. Novinářům to dnes sdělila mluvčí zahrady Šárka Nováková.

„Narození mláďat předcházelo několikaleté úsilí o sestavení vhodného chovného páru. Matkou mláďat je osmiletá samice, která byla do Ostravy dovezena v roce 2017 z francouzské Zoo Maubeuge. V tu dobu v zoo pobýval osmnáctiletý zkušený samec, se kterým ale nakonec nemohla být mladá samice nikdy spojena kvůli jeho vysokému věku a zhoršujícímu se zdravotnímu stavu. V polovině roku 2019 ostravská zoo získala mladého dospívajícího samce ze Zoo Brno. Spojování nového samce se samicí probíhalo opakovaně, vždy, když samice projevovala říji, ale až v listopadu 2021 se pár konečně začal poprvé pářit,“ uvedla Nováková.

Dodala, že hned z prvního páření se narodila mláďata. „Mláďata levhartů se rodí slepá a zcela závislá na matce. Samec se do odchovu nijak nezapojuje, rodičovská péče je záležitost výhradně samice, proto je od matky s mláďaty oddělen, což odpovídá přirozenému způsobu života levhartů v přírodě. Samice si pro porod vybrala prostornou boudu s vyhřívanou podlahou, kterou chovatelé za tímto účelem samici zpřístupnili ve vnitřní ubikaci dva týdny před prvním možným termínem porodu. Samice si porodní boudu oblíbila, cítila se v ní bezpečně, a porod tak proběhl bez komplikací,“ řekla Nováková.

Dvě mláďata přišla na svět krátce po sobě a jejich pohlaví zatím chovatelé neznají. Samice se o ně od počátku stará. Chovatelé do odchovu vůbec nezasahují, aby byl přirozený a samice se naučila o potomky správně starat. Vše ale mohou sledovat prostřednictvím kamerového systému, který nepřetržitě snímá porodní boudu i přilehlou porodní ubikaci.

Zoo Ostrava chová levharty cejlonské od roku 1977. Kromě Zoo Colombo na Srí Lance je to nejdelší nepřerušený chov těchto velkých koček na světě. V minulosti se povedlo odchovat 15 mláďat, poslední dvě samice v roce 2008. „Populace levhartů cejlonských chovaných v zoologických zahradách na celém světě čítá necelých 80 jedinců, přičemž téměř 60 z nich je chováno v evropských zoo. Za poslední rok se mláďata narodila v pěti institucích a hned tři z nich jsou české zoologické zahrady v Ostravě, Brně a Jihlavě,“ upřesnila mluvčí. Levhart cejlonský obývá pouze ostrov Cejlon. Odhaduje se, že v přírodě žije necelých 800 dospělých jedinců.

Reklama

Doporučované