Hlavní obsah

Arcibiskupské lesy a statky Olomouc vytěžily loni méně kůrovcového dříví

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pracovníci Arcibiskupských lesů a statků Olomouc (ALSOL) loni museli vytěžit 650 000 metrů krychlových kůrovcového dříví.

Článek

Bylo to zhruba o 90 000 metrů krychlových méně, než plánovali,a také o 160 000 kubíků méně než v předchozím roce. „Z toho vyplývá, že se nám konečně podařilo obrátit kůrovcový trend a máme důvod k mírnému optimismu,“ uvedl v dnešní tiskové zprávě jednatel ALSOL Arnošt Buček.

„Situace je však stále vážná, zvrátit současný pozitivní vývoj může i jedno suché jaro. V minulém roce kůrovec z českých lesů nezmizel, ale pouze jej lokálně ubylo, pořád je ho v krajině enormní množství,“ uvedl Buček.

ALSOL spravují církevní lesy v Olomouckém a Zlínském kraji o rozloze více než 42 000 hektarů. S poklesem nahodilých těžeb ubylo i hektarů kalamitních holin, proti předchozímu roku šlo o pokles o 17 procent, a to z 1 163 hektarů na 965 hektarů holin. Lesníci se zaměřili na výsadbu, při jarní a podzimní etapě výsadby zalesnili 1 103 hektarů bezmála 6,5 milionu sazenic. „Všude, kde je to vhodné, podporujeme také přirozenou obnovu lesa, kterou se nám v loňském roce podařilo obnovit les na rozloze 258 hektarů,“ uvedl Buček.

Lesníky letos čeká také obnova lesních cest. „V letošním roce budeme poprvé čerpat prostředky z naspořené rezervy na opravu lesních cest, které kvůli zvýšenému provozu v lese utrpěly značné škody. Našim cílem bylo a je tyto komunikace opravovat průběžně, avšak až nyní, se snížením těžební činnosti, se můžeme intenzivněji pustit do jejich obnovy a údržby. Zároveň chceme část prostředků věnovat do společenské funkce lesa, konkrétně do oprav historických studánek a odpočinkových míst, které dlouhá léta chátrají,“ uvedl Buček.

Postupných oprav se dočkají i lovecké chaty. „Naprostá většina loveckých chat, které nabízíme ke krátkodobému pronájmu široké veřejnosti, je více než sto let stará. Rekonstrukce jsou proto nezbytné z důvodu životnosti budov i pro zvyšování komfortu jejich návštěvníků,“ uvedl Buček. ALSOL chtějí také klást větší důraz na zadržení vody v krajině, obnovou studánek i budováním přírodních zadržovacích nádrží či tůněk.

V Olomouckém kraji bylo předloni nově zalesněno 3 788 hektarů pozemků. Meziročně se zalesněná plocha v kraji snížila o 1 091 hektarů z rekordních 4 879 hektarů v roce 2019. Zalesněná plocha byla předloni přesto v Olomouckém kraji ve srovnání s ostatními kraji třetí nejvyšší, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Kůrovcové kalamitě a suchu v Olomouckém kraji padly za oběť už miliony stromů.

Reklama

Doporučované