Hlavní obsah

Centra Olomouce a Prostějova ožijí masopustním veselím

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Historická centra Olomouce a Prostějova ve druhé polovině února ožijí masopustním veselím. Radnice připravily program tradičního masopustu, který návštěvníkům připomene tradice a zvyky pojící se s tímto svátkem.

Článek

V předchozích letech do ulic měst masopusty pokaždé přilákaly velké množství lidí, loni ale byly tyto akce ve městech zrušeny kvůli epidemii koronaviru.

V Prostějově je masopust naplánován na sobotu 26. února. „Masopustní veselí odstartuje v 10:00 průvodem okolo rynku. Na pořadu bude mimo jiné pohádka pro malé i větší, jarmareční kejklování, připraveni budou žongléři a kejklíři a zahraje i masopustní kapela,“ sdělila dnes ČTK mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová.

V plném proudu je příprava masopustu v Olomouci, kde se uskuteční v sobotu 19. února na Horním náměstí. Podle programu zveřejněného městským informačním centrem na masopustu vystoupí hanácké folklorní soubory, cimbálová muzika a chybět nebude ani masopustní jarmark se zabijačkovými specialitami. Součástí programu budou pouliční umělci, ledové sochy či rej masek. K maskám, které se při oslavách masopustu objevovaly nejčastěji, patří medvěd, někdy vedený na řetězu medvědářem, a kobyla, skrývající často dva lidi. Tradiční jsou také masky báby s nůší, kominíka se žebříkem, kozla a mnoho dalších.

Písemné zmínky o masopustních rejích z Čech i Moravy jsou dochovány ze 13. století, i když svátek je zřejmě ještě staršího data. S masopustem se pojí typický jídelníček, jemuž dominují mastná a tučná jídla. Lidé se při něm měli najíst tolik, aby vydrželi celý rok. Tradiční masopustní jídlo jsou také koblihy z vláčného kynutého těsta.

Reklama

Doporučované