Hlavní obsah

Charita Olomouc vyhlásila vánoční sbírku. Chystá 400 vánočních balíčků

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Olomoucká charita vyhlásila vánoční sbírku určenou pro lidi v nouzi. Letos pro ně chystá asi 400 vánočních balíčků a s žádostí o pomoc se obrací také na veřejnost.

Článek

Lidé mohou přispět darováním vhodných potravin a hygienických potřeb. Část ze sbírky poslouží také na přípravu štědrovečerní večeře v nízkoprahovém denním centru a azylových domech. Sbírka potrvá do 21. prosince, cukroví a ovoce pro štědrovečerní večeři je možné darovat až do 24. prosince. Sběrné místo je v prodejně Dobrodruhá ve Wurmově ulici a v infostánku v Galerii Šantovka, uvedli zástupci charity.

„Lidé ohrožení chudobou ocení především čaj, kávu, cukr, masové a rybí konzervy, paštiky, instantní polévky. Jako dárek jsou rovněž vhodné hygienické prostředky pro běžnou každodenní potřebu, jako jsou mýdla, sprchové gely, papírové kapesníky, ubrousky,“ uvedl koordinátor Centra materiální pomoci Charity Olomouc Marek Šenkyřík. Pracovníci služeb uvítají balíčky, ale je možné darovat i jednotlivé produkty.

Jen pro nízkoprahové denní centrum, které nabízí pomoc lidem z ulice, plánují zástupci charity 180 kusů balíčků, dalších 70 balíčků chtějí připravit pro muže a ženy v azylovém domě a 80 balíčků pro Domov sv. Alžběty a Domov sv. Kosmy a Damiána. Středisko pro rodiny a děti obdaruje potravinovými a hygienickými balíčky více než 40 rodin a matek samoživitelek. „Vícečetné rodiny s dětmi ocení zejména prací prášky. Vánoční balíčky s hygienou pro rodiny, které se ocitají v těžké finanční situaci, jsou přímou pomocí pro všechny členy domácnosti,“ uvedla vedoucí střediska Petra Pavlíčková.

Díky dárcům má Charita každoročně o Vánocích pro lidi bez domova k dispozici také vánoční cukroví. „Klientům nízkoprahového denního centra a azylových domů tak připravíme na Štědrý den nejen řízek s bramborovým salátem, ale i tradiční štědrovečerní stůl, na kterém nechybí cukroví a ovoce,“ doplnil koordinátor nízkoprahových služeb Dominik Vágai. V Domově sv. Anežky a sv. Kosmy a Damiána bude mít o Vánocích na 80 klientů společnou večeři. Každý klient také obdrží vánoční balíček s potravinami a základními hygienickými potřebami. Více informací o sbírce mohou zájemci najít na stránkách charity.

Reklama

Doporučované