Hlavní obsah

Festival Bonjour Olomouc nabídne po roční odmlce dvě desítky akcí po celém městě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Klasický šanson, filmová představení či literární večery nabídne po roční odmlce způsobené pandemií koronaviru festival Bonjour Olomouc.

Článek

Návštěvníci se mohou těšit také na divadelní představení, chybět nebude ani tradiční francouzská gastronomie doprovázená ochutnávkou vín. Letošní ročník přehlídky má v programu přes dvacet událostí, které se uskuteční na více než deseti místech, informovali ČTK pořadatelé akce. Festival, který pořádá Francouzské centrum Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s Muzeem umění, se uskuteční od 14. do 30. března.

„Naší letošní snahou bylo vytvořit program, v němž si každý najde něco zajímavého. Právě v tom, že chceme oslovit všechny věkové a zájmové skupiny publika, vidím určitou jedinečnost či exkluzivitu festivalu. Poprvé se například zaměříme i na předškolní děti, kterým je věnováno hned několik akcí,“ uvedl za organizátory přehlídky vedoucí Francouzského centra UP Jan Zatloukal.

Festival zahájí v pondělí koncert Jarmily Bekové a olomoucké kapely Blank. V programu jsou také literární či historické přednášky a besedy odrážející česko-francouzské kulturní vazby. Festival budou v kině Metropol doprovázet filmové projekce současného francouzského filmu. „Kvalitně vybraná jsou také filmová představení, z nichž velmi aktuálně promlouvá film Olga, pojednávající o nedávném dění na Ukrajině,“ dodal Jan Zatloukal. Divadelní část programu se odehraje v Muzeu umění.

Festival nezapomene ani na milovníky dobrého jídla a vína. V Green Baru bude připraveno tematické menu Oběd s vůní Francie a vinárna Na břehu Rhôny pozve na řízenou degustaci, při které nebude chybět ani věhlasné Chậteauneuf-du-Pape. Rodinný program pro nedělní odpoledne nabídne komentovaná procházka Olomoucí po francouzských stopách.

Vrcholem třetího ročníku festivalu Bonjour Olomouc bude závěrečné fórum pracovních příležitostí Rendez-vous à la française, pořádané ve spolupráci s Olomouckým krajem a Francouzským institutem. Setkání, které se uskuteční 30. března v aule Filozofické fakulty UP, je určeno všem posluchačům středních i vysokých škol, kteří studují francouzský jazyk. Naskytne se jim příležitost setkat se se zástupci francouzských podniků, získají informace o studiu, stážích i pracovních příležitostech ve Francii. Více o festivalu i najdou zájemci na webu Francouzského centra UP.

Reklama

Doporučované