Hlavní obsah

Město Hranice rozšiřuje počet míst, kde budou střežit rychlost řidičů radary

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Dosud se dva radary postupně střídaly na šesti místech, nyní k nim přibudou ještě další dvě, a to v Alešově ulici na výpadovce na Potštát a v místní části Valšovice.

Článek

ČTK to řekl mluvčí radnice Petr Bakovský. Město navíc letos plánuje zavést také úsekové měření v místní části Slavíč.

K rozšíření počtu lokalit přistoupilo město kvůli zvýšení bezpečnosti, podle mluvčího radnice jde o místa, kde řidiči často předpisy nedodržují, a hrozí tak střet s chodci a cyklisty. Měření na nových stanovištích má začít v druhé polovině roku. „Nebude se kupovat nový radar, jen zřizovat dvě místa. Náklady na každé jsou odhadem zhruba ve výši 150 000 korun,“ uvedl mluvčí radnice.

Město má k dispozici dva radary na šest míst. „K původním čtyřem lokalitám na Smetanově nábřeží, v sadech Čs. Legií, v ulici Žáčkova a v ulici K Nádraží v Drahotuších přibyla v roce 2020 další dvě místa a druhý radar. Jedno v místní části Hranic Velká a druhé v Černotíně,“ uvedl Petr Bakovský. Město se chystá zavést také měření úsekové rychlosti řidičů v místní části Slavíč, přes kterou vede čtyřproudá komunikace I/47. „Náklady na pořízení radaru zde budou dražší, teprve proběhne výběrové řízení. V rozpočtu jsou navrženy čtyři miliony korun,“ doplnil Bakovský.

V roce 2020 evidovali hraničtí úředníci 19 214 přestupků, z toho 19 188 za rychlost a 26 za parkování, za které řidiči zaplatili 13,65 milionu korun. Loni bylo těchto přestupků 21 039, z toho 20 946 se týkalo rychlosti a 93 parkování - řidiči za ně zaplatili 14,78 milionu korun, dodal Bakovský.

Rozšiřování lokalit, které budou střežit radary, má letos v plánu v Olomouckém kraji například také Prostějov. Kromě dosavadních tří stanovišť chce rychlost hlídat i v ulicích Vrahovická a Vápenice. Stacionární radary si již dříve pořídila i další města v regionu. Od roku 2018 jsou například v Přerově, na svých výpadovkách je používá také Šternberk.

Reklama

Doporučované