Hlavní obsah

Největší ze tří zvonů pro kostel sv. Vavřince v Přerově bude odlit na jaře

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zvon pojmenovaný Jan Pavel má vážit přibližně 1800 kilogramů a budou na něm odlita jména dětí zavražděných na Švédských šancích nedaleko Přerova, informovala ČTK za spolek Přerovské zvony smíření Anna Sýkorová.

Článek

Na výrobu zvonů byla vypsána veřejná sbírka, dosud na ni lidé věnovali lidé za necelý rok téměř 800 000 korun. Celkově je potřeba vybrat tři miliony.

Největší zvon, který bude také nejdražší, se rozhodli zástupci spolku odlít bez ohledu na výtěžek už nyní. „K tomuto rozhodnutí nás vedla především rostoucí cena materiálu na výrobu zvonu - bronzu. Od prvotní předběžné ceny z března minulého roku se zvedla cena této suroviny u velkého zvonu o desítky tisíc korun. Domluvili jsme se proto se zvonařem, že mu pošleme zálohu 700 000 korun na materiál. Zbytek částky doplatíme později, až se prostředky podaří vybrat,“ uvedl místopředseda spolku a přerovský primátor Petr Měřínský (ANO).

Zvon bude věnován obětem poválečného masakru na Švédských šancích nedaleko Přerova, při kterém bylo v červnu 1945 zabito 267 lidí. Odlita na něm budou jména dětí. Zvon odlije pasovský zvonař s českými kořeny Rudolf Perner. „Pana Pernera od začátku uchvátila myšlenka zvonu jako památky na děti zavražděné na Švédských šancích. Celý příběh je mu tím bližší, že sám pochází z rodiny vysídlené po válce z Českých Budějovic do Německa. Jeho rodina měla v Čechách zvonařskou dílnu od druhé poloviny 18. století. V roce 1946, po vyhnání z Čech, si dědeček Rudolfa Pernera zařídil novou dílnu v Pasově a rodina tam zvony odlévá dodnes,“ uvedl místopředseda spolku Petr Mlčoch.

Největší zvon ponese jméno po jedenáctiměsíčním chlapci, Johannu Paulu Philippim pocházejícím ze slovenské obce Milbach (dnešní Mlynica), který byl jednou z nejmladších obětí masakru. Zároveň ale odkazuje i k papeži Janu Pavlu II., který často mluvil právě o smíření, uvedl již dříve Měřínský. Další dva zvony mají mít 600 a 400 kilogramů a ponesou jméno Marie a František.

Nové zvony mají připomenout nejen jeden z nejhorších případů msty na německy mluvícím obyvatelstvu v poválečném Československu, ale i doplnit chybějící místa ve věži kostela sv. Vavřince. Zvony tam chybějí od března 1942, kdy byly odebrány pro válečné účely. V roce 1956 se podařilo Přerovu získat jeden zvon pocházející ze zrušeného kostela sv. Anny ve Staré vodě na Libavé. Bližší informace o sbírce jsou na www.prerovskezvony.com. Na podporu sbírky se 8. a 9. března v přerovském kině Hvězda uskuteční benefiční promítání dokumentárního snímku Bez šance a divadelní inscenace Očitý svědek.

Reklama

Doporučované