Hlavní obsah

Nová cyklostezka odvede cyklisty z části Chválkovické ulice v Olomouci

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Stavba bezmála kilometru dlouhého úseku cyklostezky začala podél Chválkovické ulice v Olomouci, která je kvůli hustému automobilovému provozu pro cyklisty obtížně sjízdná.

Článek

Vyžádá si investici 12 milionů korun, přičemž většinu nákladů pokryje dotace z evropských fondů. ČTK to řekl primátorův náměstek Martin Major (ODS). V Olomouci nyní mají cyklisté k dispozici 45 kilometrů cyklostezek i cyklopruhů, dalších 35 kilometrů těchto komunikací se připravuje.

„Jde o vůbec největší investici v oblasti cyklodopravy. Nový úsek cyklostezky začíná u parkoviště poblíž pevnůstky u Týnečku a pokračuje do centra až k ulici Luční. Část je smíšená o šířce dva a půl metru a další úsek je dělený na chodník pro pěší, dělicí zelený pás a cyklopruh,“ uvedl Major. Další více než půlkilometrový úsek cyklostezky se nyní staví v Olomouci-Holici. V této části města stezka za téměř tři miliony povede přes ulici Šlechtitelů směrem k Novým Sadům a zajistí propojení s Holickým lesem. Nová cyklostezka vznikne letos také v oblasti ulic Zikova a Rožňavská.

Od loňského roku slouží cyklistům nová lávka pro cyklisty a pěší přes říčku Sitku na trase ze Štěpánova do Olomouce - Černovíra. Dokončena byla také téměř půl kilometru dlouhá cyklostezka z Nemilan do Kožušan. Nahradila cyklisty využívanou polní cestu navazující na zpevněnou účelovou komunikaci, která vedla od Kožušanské ulice k estakádě dálnice D35. „Tato část byla navíc posledním úsekem, který na území města Olomouce chyběl ke konečnému propojení nadregionální Moravské cyklotrasy táhnoucí se z Jeseníků až na Jižní Moravu,“ řekl primátor Mirek Žbánek (ANO).

Mezi hlavní loňské investice do cyklodopravy v Olomouci patří 750 metrů dlouhá Jantarová stezka, která pod tramvajovým mostem spojila Hodolany a Bystrovany. Vede až k lávce, kde se na křižovatce ulic Lermontovova a Bystrovanská napojuje na už dříve hotovou část Jantarové cyklostezky. „Tyto tři stavby vyšly na téměř osm milionů korun, z čehož velkou část pokryly dotace,“ podotkl Major. V Olomouci se zároveň připravuje stavba dalších cyklostezek. „Je vyprojektováno šest úseků cyklostezek, které už mají stavební povolení a čekají na zařazení do rozpočtu,“ řekl městský cyklokoordinátor Stanislav Losert.

Reklama

Doporučované