Hlavní obsah

Olodvorek v Olomouci poskytne v neděli zázemí uprchlíkům z Ukrajiny

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Hudební vystoupení, výstava fotografií z bojů v okolí ukrajinského Donbasu a také interaktivní zábava pro děti bude na programu prvního nedělního setkání členů ukrajinské komunity na Olodvorku v historickém centru Olomouce.

Článek

Provozovatel Olodvorku Šimon Pelikán se rozhodl jednou týdně ve vnitrobloku poskytnout zázemí uprchlíkům z Ukrajiny. „Touto pravidelnou akcí chci upozornit na stále přetrvávající konflikt,“ řekl dnes ČTK Pelikán.

Program pro ukrajinské spoluobčany v neděli na Olodvorku začne ve 14:00. „Mám pocit, že s přibývajícím časem přestalo mnoho z nás válku na Ukrajině vnímat. Rád bych komunitními setkáváními toto téma udržel aktuální a vyjádřil přetrvávající podporu lidem, kteří k nám před konfliktem utekli. Jedná se především o maminky s dětmi,“ uvedl Pelikán.

Nedělní setkání členů ukrajinské komunity na Olodvorku naváže na březnovou akci Síla pro Ukrajinu, na které se vybralo na dobrovolném vstupném a tržbě bezmála 50 000 korun. Výtěžek organizátoři poslali ukrajinské ambasádě. Během odpoledne a podvečera vystoupí několik umělců, převážně ukrajinského původu. V čele se zpěvačkou Ludmilou Len, kterou doprovodí známý olomoucký hudebník Lukáš Mareček.

V neděli se uskuteční na Olodvorku také slavnostní zahájení výstavy fotografií Majdy Slámové z Voxpotu z místa válečného konfliktu v okolí Donbasu a kyjevské oblasti. „Jedná se o putovní výstavu, která byla zahájena v Senátu, následně putovala do dalších měst, až se dostala do Olomouce na Olodvorek,“ dodal Pelikán.

Reklama

Doporučované