Hlavní obsah

Olomoucká Telegraph Gallery vystavuje geometrickou krajinu Poupěte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Výstava pod kurátorským vedením fotografa Jana Dotřela nese název Neuralscape a divákům na ní představí zejména geometrizovanou formu tradiční olejomalby, díky které si autor vybudoval v českém výtvarném umění stabilní pozici.

Článek

Prostory olomoucké Telegraph Gallery zaplnila ode dneška geometrická krajina pražského výtvarníka Jana Poupěte. Výstavu mohou zájemci zhlédnout do 1. května.

Výstava Neuralscape připravená pro galerii Telegraph se věnuje podle kurátorů zejména způsobu rozumění krajině, její zpětné interpretaci a jejímu vnímání. „Koncept výstavy Neuralscape představuje tvorbu Jana Poupěte, která je zaměřena na reprezentaci krajiny. Nejedná se však o klasickou krajinomalbu, ale o její abstrahovanou formu. Výstava podřizuje a propojuje galerijní prostor s velkoformátovou olejomalbou Density o rozměrech 320 krát 450 centimetrů a vytváří tak site-specific instalaci,“ uvedl kurátor galerie Mira Macík.

Divák může na výstavě také nalézt experimentální skulpturu věnující se jednomu ze základních elementů obsažených v krajině. Objekt Proudění II vychází podle Macíka z autorova dlouhodobého zájmu a fascinace aerodynamikou, pohybem vzduchu v atmosféře a prostoru. „Nástroje chápání prostoru, jako je perspektiva či měřítko, Jan Poupě imaginativně ohýbá, rozkládá na prvočinitele, aby z nich následně vystavěl novou krajinu,“ uvedl k tvorbě autora kurátor výstavy Jan Dotřel.

Pražskému výtvarníkovi je podle jeho slov hlavní inspirací okolí, změna, kterou nyní prochází krajina a města. „Základem všech obrazů je nakloněná rovina, stylizovaný pohled z ptačí perspektivy. Tento pohled z výšky je pro mne symbolem naděje, poznání či povznesení. Je spojen s technologickým pokrokem v oblastech letectví a kosmonautiky, ale přináší s sebou i znepokojující pocit ztráty soukromí,“ uvedl Poupě.

Čtyřiatřicetiletý výtvarník je absolventem ateliéru malby na Akademii výtvarných umění v Praze. Rok 2012 strávil ve Španělsku, kde se věnoval konceptuální reprezentaci krajiny. V posledním ročníku studia získal Cenu kritiky za mladou malbu 2014 a v roce 2016 vystavoval na Mezinárodním bienále malby.

Výstavní prostor Telegraph Gallery, kam je výstava Poupěte koncipována, zabírá 350 metrů čtverečních. V pravidelných cyklech se tu představuje české i zahraniční umění posledních tří dekád. Součástí pravidelného programu Telegraph Gallery jsou i workshopy nebo umělecké kurzy. Galerie sídlí v budově Telegraph poblíž olomouckého nádraží; umění je soustředěno do budovy bývalé továrny na výrobu telegrafů.

Reklama

Související témata:

Doporučované