Hlavní obsah

Olomoucký kraj pošle Dluhonicím další finanční kompenzaci za D1

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Olomoucké hejtmanství pošle Přerovu dotaci 39,5 milionu korun, která bude použita na třetí vlnu kompenzací pro místní část Dluhonice kvůli chystané stavbě dálnice D1 v blízkosti tamních domů.

Článek

Dotaci pro Přerov v pondělí schválilo krajské zastupitelstvo. Úsek dálnice D1 na kraji Přerova je posledním, který chybí k tomu, aby byl dálniční tah z Prahy přes Brno do Ostravy a na polské hranice kompletní. Kvůli jeho neexistenci bývá průtah Přerovem ucpaný auty.

Hejtmanův náměstek Michal Zácha (ODS) dnes zastupitelům řekl, že peníze budou v Dluhonicích v následujících měsících a letech použity na přeložku vysokého napětí, rekonstrukci a stavbu chodníků i parkovacích ploch či na stavbu cyklostezky z Přerova do Dluhonic. Na vyplacení kompenzací Dluhonicím za stavbu poslední části dálnice D1 z Přerova do Říkovic ve výši až 132 milionů korun se před časem dohodli zástupci Přerova, Olomouckého kraje a ministerstva dopravy. Koordinaci kompenzace, která je ze zdrojů Státního fondu dopravní infrastruktury, si vzal na starost Olomoucký kraj.

Hejtmanství už dříve uvolnilo Dluhonicím v první vlně kompenzací 9,3 milionu korun. První kroky zahrnovaly projektové dokumentace na opravy poškozených komunikací či chodníků i rozvoj území Záhumení. Loni pak krajské zastupitelstvo schválilo další dotaci 5,9 milionu korun na rekonstrukci kulturního domu v Dluhonicích a také výkup pozemků pod připravovanou cyklostezkou.

Pro stavbu poslední části D1 u Přerova loni na podzim skončila platnost výjimky z posuzování vlivu stavby na životní prostředí, takzvané EIA. Na stavbu 10,1 kilometru dlouhého úseku dálnice D1 u Přerova jsou už vydána všechna nepravomocná stavební povolení a pokračuje majetkoprávní příprava včetně vyvlastňovacích procesů. Rozkladová komise ministerstva dopravy nyní řeší rozklad proti vydanému stavebnímu povolení na hlavní trasu dálnice. Pokud nebude vydané stavební povolení zrušeno, tak by stavba posledního úseku D1 u Přerova mohla být dokončena v roce 2025.

Reklama

Související témata:

Doporučované