Hlavní obsah

Přerov letos dokončí cyklostezku z Velké Dlážky směrem do Předmostí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Přerovská radnice letos postaví dosud chybějící část cyklostezky ve frekventované ulici Velká Dlážka, která se díky tomu napojí na Hranickou ulici v místní části Předmostí.

Článek

Stavba zbývajících dvou úseků cyklostezky dlouhých celkem 280 metrů přijde na 17,4 milionu korun, začne na jaře a dokončena má být na podzim. ČTK to dnes sdělil radní pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO), podle kterého by část nákladů mohla pokrýt dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury a od Olomouckého kraje.

Nová obousměrná trasa pro kola a chodce povede od pobočky městské knihovny na Velké Dlážce až po nový rondel před Předmostím. Stavět se bude následně i navazující úsek, který povede od rondelu do Předmostí. „Právě kvůli stavbě okružní křižovatky, která byla dokončena loni na podzim, byla stavba stezky v roce 2017 přerušena a řada na ni přišla až teď,“ uvedl Navrátil.

Povrch nové cyklostezky na Velké Dlážce k rondelu bude ze zámkové dlažby v kombinaci červené a šedé barvy, součástí stavby je i tři metry široký chodník s betonovým obrubníkem. „Tato 115 metrů dlouhá část stezky se bude stavět 45 dnů a chodci se budou muset smířit s tím, že po dobu stavby budou muset volit jinou trasu, která bude v místě označena,“ uvedla primátorova náměstkyně Hana Mazochová (ANO).

Stavba by neměla ohrozit chod bezbariérové pobočky městské knihovny v sousedství cyklostezky. „Máme příslib, že práce nenaruší vstup do budovy naší knihovny, takže zůstane po celou dobu otevřena. V případě, že by se přece jenom objevil problém s dostupností, bude knihovnice připravena vyjít čtenářům operativně vstříc, stačí se s ní telefonicky spojit,“ řekla ředitelka Městské knihovny v Přerově Edita Hausnerová.

Další část stezky, která povede od rondelu až na Hranickou ulici, se bude stavět 165 kalendářních dnů. Stavba tohoto 166 metrů dlouhého úseku má být zahájena v dubnu a dokončena na podzim. Cyklostezka bude osvětlena novými LED lampami veřejného světlení. Novinkou v této části bude i železobetonový tubus pod železniční tratí o rozměrech zhruba tři krát tři metry, který stavěla s finanční podporou města Správa železnic.

Stavba první části cyklostezky na Velké Dlážce, vybudované před více než čtyřmi lety, začala u kruhového objezdu u Strojaře a skončila před pobočkou knihovny. Stavba půlkilometrového úseku tehdy trvala tři měsíce a město za ni zaplatilo 6,2 milionu korun.

Reklama

Doporučované