Hlavní obsah

Přerovský bazén čeká oprava bazénové vany. Vyjde na 11,5 milionu korun

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Padesátimetrový plavecký bazén dostane nové keramické obklady, součástí zakázky má být i výměna vstupních madel a odbourání nynějších startovacích bloků, které mají nahradit moderní nerezové bloky.

Článek

Oprava přijde asi na 11,5 milionu korun a začít by měla ještě letos. ČTK o tom informovala mluvčí radnice Lenka Chalupová. Oprava bazénové vany je již nutná, během covidové pauzy se zde vzedmula část dna.

„Původní obklad bude osekán, poté by mělo dojít k odbornému posouzení původní železobetonové konstrukce bazénu - je třeba zjistit, kde dochází k průsaku, a tato místa opravit. Nutné bude i vybourání stěnových trysek a bazénové výpusti, vana získá nové prvky a ty budou napojeny na stávající rozvody,“ uvedla náměstkyně primátora Hana Mazochová (ANO). Projekt, který přijde asi na 630 000 korun, se bude týkat i opravy bazénových ochozů, neboť jsou narušeny letitým působením vody.

Přerovský bazén byl otevřen v roce 1978 a světle modré obklady pokrývající dno i stěny jsou ještě původní. Už čtvrtým rokem spravuje celý areál společnost Sportoviště Přerov. „Když byl bazén kvůli covidu pro veřejnost uzavřený, tak se nám vzedmula část dna. Vodu jsme vypustili a část opravili. Jenže za pár týdnů se situace opakovala v jiném úseku. Je zřejmé, že je narušená stará hydroizolační vrstva, která tu byla položena před téměř 50 lety. Nechceme dojít až do havarijního stavu, kdy by bylo nutné bazén uzavřít, a proto považujeme za vhodné zahájit rekonstrukci co nejdříve,“ uvedl jednatel společnosti Jaroslav Hýzl.

Město počítá s tím, že odborná firma, která vzejde z výběrového řízení, by mohla bazén opravovat od června do září. V té době jsou vnitřní prostory využívány méně - v provozu je venkovní areál.

Poslední zásadnější opravu podstoupil plavecký areál v roce 2011, do investic šlo tehdy asi 60 milionů korun. V kryté části bazénu vznikla divoká řeka, Kneippův chodník na promasírování chodidel, upravil se dětský bazén i jeho zázemí. Bazén byl v minulosti oceněn za předúpravnu vody, která do bazénu neputuje z městského vodovodního řadu, ale z místního potoka Strhanec, za ohřev vody pomocí solárních kolektorů a také za zateplení objektu. Změn doznalo i venkovní koupaliště, kde přibyl bazén se skluzavkami a dalšími atrakcemi.

Reklama

Doporučované