Hlavní obsah

Prostory hranické synagogy zdobí instalace zrcadel ve tvaru Davidovy hvězdy

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Netypická zrcadlová instalace ozdobila v těchto dnech prostory hranické synagogy. Kovová konstrukce se zrcadly od architekta a umělce Michala Motyčky je uspořádaná do Davidovy hvězdy.

Článek

Instalaci doplňují kresby či serigrafie vizuální umělkyně, teoretičky umění a kurátorky Jany Šindelové. Jejich společná výstava nese název Dílo a otevřená bude do 19. června.

Výstava obou autorů podle Suchánka donutí návštěvníky se otáčet. Stěžejní objekt složený z kovové konstrukce a 12 velkých zrcadel a uspořádaný do Davidovy hvězdy je vytvořený přímo do prostor hranické synagogy. „Michal Motyčka dokazuje, že doménou jeho tvorby je práce s prostorem, se sklem, zrcadlovými povrchy a světlem. Jako architekt se upsal sklu a jeho skulptivním a prostorovým možnostem. Jeho díla představují záhadu i důvěrnou blízkost této tvárné hmoty, která své okolí zrcadlí, filtruje, vytváří jeho virtuální či zdeformovaný obraz,“ uvedl kurátor Muzea a galerie Hranice Marek Suchánek.

Jana Šindelová na výstavě představuje techniku kresby, suché jehly, linorytu a serigrafie. „Jedná se o práce zdánlivě abstraktní, kresebné záznamy geometrických projekcí, příběhy organických tvarů či blíže neurčené struktury, spojování bodů na způsob vytváření souhvězdí, křehkých sítí nebo nervových drah,“ doplnil za hranické muzeum a galerii Marek Suchánek. „Společná výstava Jany Šindelové a Michala Motyčky dokládá, že oba autoři jsou zvyklí na podobné výzvy,“ dodal kurátor Michálek.

Vizuální umělkyně, teoretička a kurátorka Jana Šindelová vystavuje od roku 1992 v České republice i v zahraničí, její práce jsou zastoupeny například ve sbírce National Gallery of Art ve Washingtonu. Od roku 2002 spolupracuje s Václavem Ciglerem a s Michalem Motyčkou. Společně připravili přes 100 projektů a výstav, a vydali devět publikací. Architekt a umělec Michal Motyčka se zabývá přesahem mezi architekturou a současným vizuálním uměním. Na kontě má řadu výstav v mezinárodně respektovaných muzeích. Se sklářským výtvarníkem Ciglerem spolupracuje od roku 1999; práce této dvojice mohli obdivovat například na jaře 2019 návštěvníci Zdíkova paláce a dalších částí Olomouckého hradu, které ozdobilo jejich šest skleněných instalací.

Reklama

Související témata:

Doporučované