Hlavní obsah

Škola v Olomouci si díky vlastní fotovoltaické elektrárně zajistí elektřinu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vlastní výrobu elektřiny má díky nové fotovoltaické elektrárně Základní škola Stupkova v Olomouci, jejíž budova má nyní také moderní osvětlení a rekuperační jednotku zajišťující cirkulaci vzduchu i jeho chlazení.

Článek

Po mateřské škole Barevný svět je to v Olomouci další školské zařízení, které tímto způsobem snižuje spotřebu stále dražších energií a tím šetří i provozní dotace radnice. Novinářům to dnes řekl primátor Miroslav Žbánek (ANO).

„Energetické úspory patří mezi naše priority a v současné vypjaté době jsou ještě důležitější než dříve. Jsem rád, že se nám daří ve spolupráci s Veolií vybavovat objekty ve správě města chytrými prvky, které umí skloubit úspory a větší komfort pro uživatele. Chtěli jsme je vyzkoušet přednostně ve školách a školkách a to se nám osvědčilo,“ uvedl Žbánek.

Fotovoltaická elektrárna instalovaná v Základní škole Stupkova vyrobí přes šest MWh elektrické energie za rok. Ve školním roce většinu elektřiny spotřebuje škola, prázdninové přebytky z elektrárny budou ukládány do distribuční soustavy. Škola je tak podle primátora částečně soběstačná a není zcela odkázaná na elektřinu zvenčí. Aktuální a celková výroba fotovoltaické elektrárny bude zobrazena ve vstupní hale školy na televizní obrazovce.

„Dlouhodobě se ukazuje, že nejefektivnější cesta ke snižování nákladů na energie vede nejen přes zateplování budov, ale spočívá zejména v instalaci moderních řešení. Staráme se o zhruba 90 školních budov v našich 31 základních a mateřských školách a podle aktuálních propočtů musíme s ohledem na nárůst energií počítat se zvýšením výdajů až o 40 procent,“ řekl primátorův náměstek Karel Konečný (ANO).

Na projektu fotovoltaické elektrárny, rekuperační stanice a nového osvětlení v Základní škole Stupkova spolupracovalo město se skupinou Veolia, která jej celý zaplatila. Investice činila 847.000 korun.

Reklama

Doporučované