Hlavní obsah

Stát by měl podle odbornice vytvořit národní síť rané péče o děti

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Vytvoření národní sítě rané péče pro děti s vážným handicapem v pondělí ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) navrhli zástupci Centra rané péče. Podle nich by se tak zvýšila dostupnost této služby. Některé kraje při rozdělování peněz na sociální služby upřednostňují jiné druhy péče a rodiny s postiženými dětmi musí na pomoc čekat i několik měsíců. Jurečka řekl, že se bude námětem zabývat.

„Naše služby jsou nyní registrovány pod krajskými úřady. Podle mého názoru by bylo řešením, kdyby tato síť byla přímo pod ministerstvem práce a sociálních věcí, aby ministerstvo tuto službu financovalo přímo. Zabránilo by se tomu, že někde dostupná bude, a někde nikoliv,“ uvedla členka správní rady spolku Společnosti pro ranou péči Pavla Matyášová. Podle ní by národní síť rané péče rovnoměrně pokryla území České republiky.

Požadavek na státem a kraji garantovanou síť rané péče, která zlepší dostupnost této služby, je podle Jurečky oprávněný. „Je to opravdu jedna z naléhavých priorit. Budu se na to chtít podívat se svými kolegy na ministerstvu, jak to řešit nejen z hlediska finančních, ale i případně zákonných a jasně definovaných standardů, aby takováto péče tady opravdu byla garantována pro každého rodiče, který v té situace je. Aby pro něj byla dostupná,“ řekl Jurečka.

Počet předčasně narozených dětí podle Matyášové v Česku rychle roste, ročně se narodí zhruba 8500 dětí s různými vývojovými riziky. Pomoc těmto rodinám se ale nedaří zajistit v potřebném rozsahu. Z analýzy úřadu ombudsmana podle Matyášové vyplývá, že v mnoha regionech čekají zájemci o zahájení služby rané péče několik měsíců po zapsání do pořadníku. Někde je tato čekací lhůta delší než rok.

Podle Matyášové za to může i rozdílný přístup krajských samospráv. Zatímco některé, mezi něž patří olomoucké hejtmanství, na ranou péči poskytují z peněz přidělených státem dostatek finančních prostředků, tak jinde je tato služba zatím opomíjena. Připomněla, že v roce 2013 ministerstvo práce a sociálních věcí rozhodování o financování sociálních služeb přenechalo krajským samosprávám. „Kraje si stanoví svá kritéria, podle kterých peníze do služeb rozdělují. Jsou kraje, kde na tuto potřebnost rodičů slyší, ale jsou kraje, kde čekací listiny stále rostou a kraj na potřebu rodičů nereaguje,“ uvedla Matyášová.

Společnost pro ranou péči podporuje rodiny dětí s handicapem od roku 1990 a patří mezi největší poskytovatele této služby v Česku. Organizace rodinám dětí s ohroženým vývojem nebo s postižením zajišťuje potřebnou pomoc a odbornou podporu. Rodiče díky tomu lépe zvládají péči o dítě a nemusí se uchylovat ke krajním řešením, jako je umístění dítěte do ústavní péče.

Reklama

Související témata:

Doporučované