Hlavní obsah

Univerzita Palackého obdržela nejvyšší počet přihlášek za posledních deset let

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Univerzita Palackého v Olomouci (UP) letos obdržela nejvyšší počet přihlášek za posledních deset let, přijala jich 32.418. Na zájemce cílila on-line, na internetu se kvůli koronaviru konaly i tradiční dny otevřených dveří.

Článek

Loni v březnu UP evidovala 32.347 přihlášek, letos se jejich počet ještě nepatrně navýšil. „Nejvíce tradičně láká možnost studia na filozofické nebo pedagogické fakultě, na nichž se sešlo na každé přes 7000 přihlášek. Největší růst zájmu zaznamenala přírodovědecká fakulta, a to o 900 přihlášek více než loni. UP také registruje navýšení počtu zájemců s cizím státním občanstvím, ti si podali 4920 přihlášek (loni 3967), z toho 2273 tvoří Slováci. Větší je také zájem o distanční on-line studium,“ uvedl mluvčí univerzity Egon Havrlant. Termín pro podání přihlášek skončil 15. března, na některé obory se dá však stále ještě přihlásit.

Zájemci o studium se informace dozvěděli například na webové platformě Univerzitní město, kterou během loňska navštívilo přes 140 tisíc uživatelů, univerzita nechyběla ani na veletrzích Gaudeamus v ČR i na Slovensku, které se konaly v kontaktní podobě poprvé po dvou letech.

Největší zájem je na univerzitě tradičně o studium všeobecného lékařství, kam se přihlásilo 2307 uchazečů, na druhém místě je to studium psychologie na filozofické fakultě, kam podalo přihlášku 1642 zájemců. Třetím nejžádanějším oborem v pořadí na UP je právo a právní věda na právnické fakultě, o který má zájem 1445 uchazečů. Přes tisíc přihlášek bylo podáno také na obor zubního lékařství a obor Global Development Policy na přírodovědecké fakultě.

Vysoký zájem ze strany uchazečů je také o učitelské obory na pedagogické fakultě, fyzioterapii nebo všeobecné ošetřovatelství. Ze studijních programů, které UP nabízela zcela nově, je značný zájem o korejská studia, aplikovanou fyzioterapii na fakultě tělesné kultury nebo o evropské právo a politiky EU, doplnil mluvčí UP. Na některé studijní programy UP se lze i nadále přihlašovat. Přehled stále otevřených programů je k dispozici v katalogu na webu UP.

UP je druhou nejstarší univerzitou v ČR. Nabízí přes 800 studijních programů, které na osmi fakultách studuje 23 tisíc studentů.

Reklama

Související témata:

Doporučované