Hlavní obsah

V Hranicích se otevře nová cyklostezka, umožní bezpečný průjezd městem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Hranicích na Přerovsku se tento týden otevře nová cyklostezka mezi Tovární ulicí a Římským mostem. Trasa dlouhá 1,2 kilometru pomůže cyklisty odvést z frekventovaných silnic.

Článek

Stavba cyklostezky stála téměř 11 milionů korun, financovala ji Evropská unie. Otevřena bude v pátek, řekl ČTK mluvčí radnice Petr Bakovský. Naopak dostavba dalšího plánovaného úseku cyklostezky Bečva na pravém břehu řeky, který měl být hotov o prázdninách, se zkomplikovala.

Nově otevíraná cyklostezka navazuje na trasy do Bělotína a Stříteže nad Ludinou. „Nová hranická cyklostezka byla postavena místo původní polní cesty. Celkem je dlouhá 1,2 kilometru a široká tři metry. Pomůže cyklisty dostat z nebezpečných komunikací – Bělotínská, Potštátská a Alešova, kudy denně proudí tisíce aut, jde o přivaděč z dálnice. Nyní se do Hranic dostanou bezpečněji po ulici Tovární,“ uvedl mluvčí radnice.

Dokončit podle plánu se naopak nepodařil úsek cyklostezky Bečva, který měl navazovat na trasu vedoucí od Ústeckého mostu po Partyzánskou ulici a pokračovat až k mostu v Mostní ulici. „Úsek přímo v Kropáčově ulici je hotový, ale navazující část, která spojuje novou cyklostezku s cyklostezkou od Partyzánské dále na Teplice a vede po hrázi Bečvy, má pouze nezpevněný povrch. Zde se při realizaci narazilo na nečekané problémy s nevyhovujícím podložím, které nelze sanovat s ohledem na provedená protipovodňová opatření na řece Bečvě, a neumožňují nám proto položit zde asfaltový povrch,“ uvedl Bakovský. Město podle něj připravuje další postup k dostavbě chybějícího úseku.

Hranice podle Bakovského projektují a připravují také další cyklostezky. „Dokončuje se projekt cyklostezky v Žáčkově ulici, která by měla vylepšit úsek od sportovního areálu dále kolem Pískáče. Ta by se měla realizovat v příštím roce. Připravuje se i projektová dokumentace na další cyklostezky směr Velká,“ dodal mluvčí města.

Na konci června ve směru od Ústí přibyl pro cyklisty další, dlouho očekávaný úsek. Jde o tříkilometrovou trasu na cyklostezce Bečva, díky které se vyhnou rušné a nepřehledné silnici. Dokončený úsek cyklostezky, jehož součástí je lávka pro pěší a cyklisty přes řeku Bečvu zhruba za 60 milionů korun, propojil s Hranicemi obce Ústí a Černotín. Stavba celé cyklostezky včetně projektové přípravy stála 110 milionů.

Reklama

Doporučované