Hlavní obsah

V Olomouci začne mezinárodní rozhlasový festival Prix Bohemia Radio

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Olomouci dnes začíná mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, na který se sjedou odborníci z Česka i zahraničí.

Článek

Během čtyř dnů nabídne posluchačům to nejlepší z rozhlasové tvorby, poslechy soutěžních děl, divadelní představení a koncerty. Soutěžní kategorie se dnes zaměří na sekci Dokument, v úterý se chystá mezinárodní sekce Reportáž, ve středu Drama a ve čtvrtek se nově představí kategorie Podcast, která reaguje na výrazný zájem o poslech i produkci podcastů.

Nová podcastová sekce je podle organizátorů festivalu otevřená všem tvůrcům, jejichž české podcasty byly publikovány na internetu v loňském roce. Nová kategorie nahrazuje sekci Multimédia, která byla součástí festivalu tři roky.

Na dnešním slavnostním zahájení festivalu generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral uvede do festivalové Síně slávy významnou rozhlasovou osobnost, jejíž jméno zatím nebylo zveřejněno. Loni toto ocenění získala rozhlasová a televizní moderátorka Jana Klusáková.

Součástí festivalu bude ve spolupráci s Hereckou asociací také udělení Ceny Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře, ocenění se bude předávat na slavnostním zakončení festivalu v Pevnosti poznání. Loni získala Thálii herečka Libuše Švormová za roli ženy ve hře Děti pekla.

Kromě veřejných poslechů a diskusí k jednotlivým soutěžním kategoriím zahrnuje festival i doprovodný program, jako jsou přednášky, divadelní představení Šikmý kostel v prostorách Moravského divadla či koncert Českého rozhlasu Vltava.

Festival Prix Bohemia Radio se v roce 2016 po mnohaletém působení v Poděbradech a dvou letech v Praze přesunul do Olomouce. Čestným prezidentem festivalu se stal po zesnulé herečce Haně Maciuchové Igor Bareš.

Reklama

Doporučované