Hlavní obsah

V Olomouci začne Shakespearovské léto, nabídne 13 inscenací a tři pohádky

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Olomoucké Divadlo Tramtarie na svém nadcházejícím festivalu Olomoucké shakespearovské léto nabídne ze svého repertoáru 13 divadelních představení a tři pohádky pro děti.

Článek

Kromě divadla nabídne letos festival i hudební hosty, součástí festivalu budou koncerty Anety Langerové a houslisty Jaroslava Svěceného. Přehlídka se uskuteční od 2. do 18. srpna na parkánech Konviktu, otevře ji úspěšný titul Kabaret nahatý Shakespeare.

Olomoucké shakespearovské léto odehrávající se pod širým nebem na parkánech Uměleckého centra Univerzity Palackého se letos uskuteční posedmé. „Festival zahájí v úterý 2. srpna divácky nebývale oblíbený a úspěšný Kabaret nahatý Shakespeare. Tramtarie s ním sklízí úspěchy už více než pět let a za tu dobu nic neztratil na svém jedinečném kouzlu a vtipu,“ uvedla produkční divadla Vlasta Pechová.

Poprvé se na festivalu představí novinky letošní divadelní sezony, kterými budou komedie o hledání lásky v prostředí internetových seznamovacích aplikací Láska sex a internety nebo absurdní komedie Dealeři, pod kterou je podepsaný režisér Petr Šindl. Divadelní program nabízí také autorské hry Vladislava Kracíka - poetickou inscenaci Amélie z Hejráku nebo retro komedii Hřeben Bruce Willise. „Nejžhavější novinkou Divadla Tramtarie jsou Tři mušketýři. Ti měli premiéru teprve v červnu a okamžitě se stali hitem letní sezony,“ doplnila Pechová.

Hudebním hostem festivalu bude zpěvačka Aneta Langerová, její koncert spolu se smyčcovým triem se na parkánu rozezní v pondělí 8. srpna. Vystoupení houslového virtuosa Jaroslava Svěceného je naplánováno na 16. srpna. „Návštěvníci se mohou těšit na Vivaldiho Čtvero ročních období a další světoznámé skladby. Spolu se Svěceným vystoupí komorní orchestr Virtuosi Pragenses,“ dodala produkční.

Pořadatelé přehlídky také letos připravili program i pro nejmenší diváky. Kromě oblíbených pohádek O pračlovíčkovi, O popleteném kouzelníkovi nebo Terezka a kouzelné autíčko je pro děti připraven zábavní program včetně například žonglérského workshopu. Program je na stránkách festivalu.

Festival byl poprvé třídenní a konal se na nádvoří olomoucké radnice. Na parkány Uměleckého centra Univerzity Palackého se přesunula přehlídka ve druhém ročníku. I tehdy byl festival třídenní a navštívila ho tisícovka lidí. Poté se postupně protáhl o další dny. Nyní na festival každoročně zamíří kolem 3000 diváků. Kapacita domovské scény divadla ve Slovanském domě je osm desítek diváků, na parkánech může jedno představení zhlédnout až pětinásobek diváků.

Reklama

Související témata:

Doporučované