Hlavní obsah

V Přerově je v havarijním stavu jedno procento stromů, stav prověřila vichřice

Foto: HZS Libereckého kraje

Ilustrační foto.

Reklama

Na území Přerova je v havarijním stavu jedno procento z celkového počtu více než 11 tisíc stromů. Podle odborníků je potřeba je pokácet. Vyplynulo to z vypracovaného pasportu dřevin, který pro město zpracovala brněnská firma.

Článek

Město dosud obdobný dokument nevlastnilo. Odborníci při mapování stavu stromů dokumentují nejen jejich zdravotní stav, ale jejich informace město využívá i pro následnou péči, uvedli zástupci radnice. Stav dřevin prověřil i nedělní silný vítr, k zemi spadly tři jehličnany, město eviduje i další poničené stromy.

„V první dokončené etapě pasportizace bylo posuzováno celkem 11.359 stromů. Bez závad jich bylo vyhodnoceno 52 procent, 48 procent stromů vykazovalo závady. Část závad, jako například poškozené či suché větve, byla v roce 2021 už odstraněna. Ke kácení nám bylo odborníky navrženo 1048 stromů, ale jen 118 z nich je doporučeno ke kácení akutně, což je jedno procento z celkového počtu zatím posuzovaných stromů,“ uvedl radní Michal Zácha (ODS).

Stromy, které jsou určeny ke kácení na veřejném prostranství města, jsou napadené houbami. „Na první pohled vypadají zdravě, ale uvnitř jsou prolezlé, a tedy nebezpečné. Nemůžeme si dovolit ohrozit lidské životy, proto budeme stromy postupně kácet a klasicky za ně vysazovat nové,“ uvedl vedoucí odboru majetku Miloslav Dohnal. Podotkl, že očekává na toto téma negativní reakce občanů, kteří jsou citliví na každý zásah do přírody. Podle něj ale k zemi půjdou jen dřeviny, které jsou v kritickém stavu.

Poslední etapa pasportizace bude dokončena v roce 2023, uvedla mluvčí radnice Lenka Chalupová. Odborníci se zaměřují na lokalizaci stromu, určují jeho druh, zaznamenávají základní dendrometrické parametry, zjišťují fyziologické stáří a perspektivu stromu, jeho stabilitu a zdravotní stav. „Součástí je i návrh zásahů a určení třídy naléhavosti těchto zásahů. Odborníci pořizují fotodokumentaci nejen s celkovým pohledem na strom, ale i na detaily nalezených defektů. Upozorňují nás na dřevokazné houby, xylobiontní hmyz či epifytické rostliny. To všechno je pro nás důležité v následné péči, kterou zajišťujeme,“ doplnil Petr Školoud z přerovského magistrátu.

Reklama

Související témata:

Doporučované