Hlavní obsah

V Přerově vznikne na 60 nových urnových míst, jejich nájem se však prodraží

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na městském hřbitově v Přerově, ale i v některých jeho místních částech vznikne celkem 61 nových urnových míst. Jejich vybudování město přijde na půl milionu korun, důvodem je stále zvyšující se poptávka.

Článek

Pronájem těchto míst však bude dražší, a to především s ohledem na rostoucí ceny stavebních materiálů, upozornilo město.

Podle Technických služeb města Přerova, které hřbitov spravují, je urnových míst nedostatek, vypovídá o tom i zájem občanů o pronájem těchto míst. O jejich rozšíření rozhodli radní, přibudou nejen v Přerově, ale i v místních částech. „První už jsou na hřbitově v Čekyni, kde vzniklo šest nových míst určených k uložení urny - a další se chystají. Do konce roku 2023 bude v Dluhonicích, Penčicích, Lověšicích a v Předmostí vystavěno po pěti místech a na hlavním hřbitově jich bude 35,“ uvedl Miloslav Dohnal z magistrátu.

Pronájem míst bude však zároveň dražší. „Vzhledem k rostoucím cenám stavebního materiálu stoupla i částka na vybudování jednoho urnového místa - zatímco v minulosti to byly 4500 korun, dnes je to 8000 korun. Proto je nutné přizpůsobit roční cenu pronájmu na 800 korun oproti dřívějším 600 korunám,“ uvedl radní Michal Zácha (ODS). Původním nájemcům však zůstává cena za pronájem urnového místa stejná, více zaplatí jen ti, kteří si pronajmou nově vybudované místo, doplnila mluvčí radnice.

Na městském hřbitově v Přerově je 7809 hrobů, z toho 2888 urnových. V největší místní části v Předmostí je 587 hrobů, z toho 13 urnových. V Penčičích, které patří mezi nejmenší místní části, je na hřbitově 301 hrobů, z toho pouze dva urnové. V ostatních místních částech - na hřbitově v Lověšicích, Dluhonicích, Čekyni a v Henčlově je zhruba od 150 do 180 hrobů, z nichž urnové jsou v průměru po dvou desítkách.

Kromě této investice má město i další plány, jak vylepšit místo posledního odpočinku Přerovanů. „Aktuálně chystáme projektovou dokumentaci na chodníkové trasy v urnovém háji, připravují se opravy stávajících kontejnerových stání a stále pracujeme na revitalizaci zeleně,“ dodal Zácha.

Reklama

Související témata:

Doporučované