Hlavní obsah

Zásilka léků vypravených z Olomouce už dorazila na Ukrajinu. Pomoc pokračuje

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zásilka léků a zdravotnické pomoci, kterou vypravila olomoucká charita, již dorazila na území válkou zasažené Ukrajiny, využijí ji ve městě Ternopil, městem prochází hlavní železniční trať mezi Lvovem a Kyjevem.

Článek

Zásilku pro Ukrajinu se podařilo vypravit díky darům z řady nemocnic, do sbírky vyhlášené olomouckou charitou se zapojili i jednotlivci, lékárny, organizace i školy, informovala dnes ČTK mluvčí Charity Olomouc Eva Štefková. Pomoc pokračuje, a to i uprchlíkům z Ukrajiny, policisté jich dosud registrovali na 700, řekl dnes ČTK mluvčí krajské policie Libor Hejtman.

Zásilka obsahovala analgetika, sterilní obvazy, škrtidla nebo gázy. Lidé mohou do sbírky léčiv a zdravotnického materiálu přispívat i nadále, avšak největší pomocí je finanční dar. „To, co v této chvíli potřebují ukrajinští lékaři, nelze zakoupit ve volném prodeji. Nejvíce bychom teď ocenili finanční pomoc na nákup konkrétních léků a potřebného zdravotnického materiálu, který můžeme díky finančnímu daru zakoupit prostřednictvím naší ordinace,“ uvedla lékařka ukrajinského původu Julija Hevková z ordinace pro lidi v nouzi olomoucké charity.

Charita Olomouc zřídila dvě sběrná místa, kam lidé mohou nosit běžná analgetika jako Paralen či Ibalgin, která posléze zamíří na Ukrajinu. První z nich je v prostorách prodejny Dobrodruhá, druhé v bistru Bistrá kráva ve Wurmově ulici. Finanční dar na zakoupení léků a zdravotnického materiálu je možné zaslat na číslo účtu: 1221443811/0100, variabilní symbol pro nákup léčiva 1703.

Olomoucká charita se zapojuje i do řady dalších sbírek - humanitární sbírku potravin a drogerie vyhlásila Potravinová banka Olomouckého kraje, která poptává konzervy, paštiky, dětskou výživu, vlhčené ubrousky či zubní pasty. Město Olomouc o víkendu vypraví v kamionu humanitární pomoc do ukrajinského města Černivci. Spuštěn byl i sběr lůžkovin a nábytku, konkrétně židlí, nočních stolků, dětských postýlek, dodala mluvčí charity.

Pomoc cílí i na uprchlíky, kteří dorazili do regionu, soustředěna je v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU), které zatím funguje v budově krajského úřadu. Ukrajinci se obracejí i na cizineckou policii. „Policisté z odboru cizinecké policie v Olomouckém kraji do čtvrtka zaregistrovali téměř 700 příslušníků Ukrajiny. Cizinci se mohou zaregistrovat přímo na policejní služebně, oddělení pobytových agend v Olomouci, Smetanova 14 nebo v Šumperku, Havlíčkova 8, a to ve všední dny od 7:00 do 19:00 nebo nonstop na Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině,“ řekl dnes ČTK mluvčí policie Libor Hejtman.

Policisté na svých policejních služebnách podle něj denně registrují desítky uprchlíků, v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině to jsou stovky. Například ve středu i ve čtvrtek tyto služby využilo v centru, kde působí i policisté, na 270 uprchlíků z Ukrajiny. „Do asistenčního centra přichází více uprchlíků, ale situaci zvládáme a jsme připraveni i na případný nápor,“ dodal mluvčí.

Reklama

Doporučované