Hlavní obsah

Zoo na Svatém Kopečku opravila oplocení oblíbeného výběhu pro zakrslé kozy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce dokončila rekonstrukci oplocení rozlehlého výběhu pro zakrslé kozy u vyhlídkové věže, který je vyhledávaným cílem rodin s dětmi.

Článek

Návštěvníci totiž mohou do výběhu přes nízký plot vstoupit a krmit malé kozy. „Děti ho chovají snad v největší oblibě z celé zoo,“ řekla dnes ČTK mluvčí svatokopecké zoo Iveta Gronská.

„Bylo vyměněno oplocení, zřídil se nový odvodňovací žlab a žebříky. Celkový výběh dostal nový kabát a vypadá mnohem přívětivěji,“ popsal úpravy ředitel zoo Radomír Habáň. Výběh byl postaven v polovině 60. let. Původně v něm pobíhali mufloni, které později vystřídali jeleni sika a lamy. Od konce 90. let pak výběh obývá stádo koz zakrslých, bylo sníženo oplocení a vybudovány žebříky. Výběh je tak snadno přístupný i pro děti.

Mezi nejznámější zakrslé kozy podle Gronské patří například holandská zakrslá koza nebo koza kamerunská, která se řadí mezi velmi odolná a nenáročná plemena domácích koz. Pro užitek se tyto malé kozy chovají především v západní Africe. V 60. letech minulého století byly z Afriky ve velkém množství dováženy do Nizozemska. „Záhy si získaly ohromnou popularitu mezi návštěvníky, především mezi dětmi. Položily tak základ chovu v Holandsku,“ podotkla Gronská. Zakrslé kozy se chovají obvykle ve stádech či menších skupinách. Kozy se dožívají deseti až 14 let.

Branami zoologické zahrady na Svatém Kopečku loni prošlo 367 248 návštěvníků, o 73 791 více než v roce 2020. Loňská návštěvnost byla navzdory téměř čtyřměsíčnímu uzavření zoo, které si vynutila epidemie koronaviru, nejvyšší za posledních deset let. Předloni návštěvnost zoo klesla o 54 752 lidí na 293 457 lidí.

Na ploše 42 hektarů zoo chová 1 621 zvířat ve 392 druzích. Zoologická zahrada na Svatém Kopečku má otevřeno celoročně a patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Zřizovatelem zoo je olomoucký magistrát, který dotuje její provoz. Loni na něj přispěl 33 miliony korun. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá zhruba půlku částky potřebné na provoz.

Doporučované