Hlavní obsah

Ukrajina pozastavila konzulární služby pro muže vojenského věku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: lev radin, Shutterstock.com

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Reklama

Ukrajina se téměř 26 měsíců od zahájení invaze Ruska potýká s nedostatkem vojáků na bojišti. Ministr zahraničí Dmytro Kuleba sdělil, že s muži v mobilizačním věku je třeba zacházet spravedlivě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajina v úterý pozastavila konzulární služby pro muže v zahraničí, kteří jsou ve věku, kdy jsou schopni vykonávat vojenskou službu, tedy pro Ukrajince mezi 25 a 60 lety. Výjimka bude platit pro ty, kteří se na Ukrajinu vracejí. Uvedla to agentura Reuters, podle níž se jedná o snahu zvýšit počet do války proti Rusku zapojených Ukrajinců.

„Jak to nyní vypadá: Muž v branném věku odjel do zahraničí, ukázal svému státu, že mu na jeho přežití nezáleží, a pak přijde a chce od tohoto státu přijímat služby. Takto to nefunguje. Naše země je ve válce,“ řekl agentuře ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Kuleba uvedl, že ministerstvo zahraničí brzy vyjasní, jak mají muži v mobilizačním věku postupovat při získávání konzulárních služeb. Databáze Eurostatu odhaduje, že k lednu 2024 bylo v zemích Evropské unie registrováno asi 4,3 milionu Ukrajinců, z nichž asi 20 procent tvoří dospělí muži. Celkově se tedy jedná o zhruba 860 000 osob.

Kulebův krok zřejmě souvisí s ostře diskutovaným novým zákonem, jehož cílem je zlepšit a urychlit způsob mobilizace civilistů do ozbrojených sil. Zákon, který vstoupí v platnost příští měsíc, bude vyžadovat, aby se všichni muži ve vojenském věku do 60 dnů dostavili do odvodních kanceláří k aktualizaci svých dokladů, a to na dálku nebo osobně.

Muži ve vojenském věku v zahraničí budou tyto doklady potřebovat k získání konzulárních služeb. „Pobyt v zahraničí nezbavuje občana jeho povinností vůči vlasti,“ napsal Kuleba.

Ukrajina má potíže s nedostatkem vojáků už delší dobu – země na začátku dubna snížila věk pro odvod mužů z 27 na 25 let. Podle statistik ukrajinského ministerstva obrany měla armáda země v říjnu téměř 800 000 vojáků, což nezahrnuje Národní gardu ani jiné jednotky. Celkem je v uniformě jeden milion Ukrajinců, z toho asi 300 000 slouží na frontě, informovala agentura AP.

Reklama

Doporučované