Hlavní obsah

Část obyvatel Opatovic nad Labem chce referendum o stavbě Průmyslového parku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Část obyvatel Opatovic nad Labem se chce domoci vypsání referenda o stavbě Průmyslového parku v katastru obce.

Článek

Vadí jim, že by měla vzniknout zóna, která od sebe oddělí sousední obce Opatovice nad Labem a Čeperku a obávají se také budoucího rozrůstání průmyslové oblasti. Už v minulosti proti plánu developera sebrali kolem 400 podpisů, vedení obce však zastavení záměru nepodpořilo. Starosta Pavel Kohout (STAN) uvedl, že obec ani žádnou takovou zákonnou možnost nemá.

Spolek Sousedé proti hale začal sbírat podpisy pro vyhlášení referenda, zatím jich má kolem 350. Aby obec musela plebiscit vyhlásit, musely by se sejít podpisy alespoň od 30 procent oprávněných voličů, tedy asi 600 dospělých obyvatel.

Podle tiskové zprávy spolku Opatovice svým souhlasným stanoviskem podpořily vydání prozatím nepravomocného územního rozhodnutí, o které zažádal developer Czech Industrial Development. Proti územnímu rozhodnutí byla podána odvolání ke Krajskému úřadu Pardubického kraje. Odpůrci záměru také vyčítají radnici, že o plánech developera neinformuje veřejnost. Obávají se, že stavbou příjezdové komunikace na obecních pozemcích souběžně s dálnicí D35 se zpřístupní celý prostor nynějšího pole a v budoucnu by na nich mohl vzniknout velký skladový komplex.

Průmyslový park má mít zastavěnou plochu 23 919 metrů čtverečních a dalších 14 136 metrů čtverečních zpevněných ploch. Územní plán Opatovic výstavbu takové haly umožňuje. „Referendum mělo o této věci být v době, kdy se projednával územní plán mezi lety 2013 až 2018. Už jsme to jednou řešili v případě spalovny odpadu, kdy se uskutečnilo referendum a zastupitelé schválili v textové části územního plánu, že nesmí být v průmyslovém areálu elektrárny Opatovice tato stavba,“ řekl ČTK Kohout. Podle něj vedení radnice nemůže postupovat tak, aby způsobilo obci škodu za zmaření investice, která je v souladu s územním plánem. Podle spolku a jeho právní analýzy v současné chvíli žádná odpovědnost obce za zmaření záměru neexistuje. Kohout považuje za nemožné, aby obec blokovala například výstavbu inženýrských sítí.

Brání se také tomu, že by Opatovice s investorem nejednaly. „Přišel s tím, že tam chce něco mnohem většího, co nebylo v souladu s regulativy územního plánu, a to jsme mu řekli, že ne. Proto to přepracoval přesně podle podmínek, což potvrdil i magistrát města Pardubic, a my už nemůžeme nic dělat,“ dodal Kohout.

Reklama

Doporučované