Hlavní obsah

Velká Bíteš plánuje nový městský park, jeho podobu navrhl architekt Sendler

Ilustrační foto.

Reklama

Velká Bíteš má v plánu vytvořit nový půlhektarový městský park s vodním biotopem, ohništěm či sáňkovacím kopcem. S autorem návrhu, architektem Zdenkem Sendlerem, se lidé mohou setkat 7. března na veřejném projednání záměru.

Článek

Ve stejné lokalitě by měl vyrůst nový domov pro seniory, přibývat tam bude další obytná zástavba. Rozvoj lokality, v níž je sídliště U Stadionu, podle starosty Milana Vlčka (nestraník) nabírá několik směrů, park tam podle něj chybí. Základní terénní úpravy pro odpočinkovou plochu by se měly dělat už letos zároveň s budováním inženýrských sítí v tomto území.

„Naše přání je, že by ten park mohl být hotový do konce příštího roku,“ řekl Vlček. Podotkl, že postup závisí i na podpoře zastupitelů města, kteří budou zvolení letos na podzim. Podle starosty by měl být park dokončený nejpozději v roce 2025, stejně jako domov pro seniory.

Celkové náklady na vytvoření parku se stromy, keři a trávníky město odhaduje přes deset milionů korun. V parku by měly být vedle sítě cest a laviček například i houpačky a asfaltový okruh, na kterém budou děti jezdit na koloběžkách, kolech a kolečkových bruslích. Počítá se tam také s jednoduchým zázemím pro občerstvení a sociální zařízení.

Pozemek určený na stavbu domova pro seniory by město chtělo prodat investorovi, který zajistí výstavbu a provozování této služby aspoň na 40 let. Podle zveřejněného záměru jde o pozemek s rozlohou skoro 5400 metrů čtverečních. Minimální cena za metr čtvereční je 1718 korun včetně DPH, vyplynula ze znaleckého posudku. Prodej je svázaný s řadou podmínek, které budou podle starosty vymahatelné pod poměrně tvrdými sankcemi.

Soukromý investor by měl navázat na projektovou dokumentaci, kterou pro nový domov seniorů začalo připravovat město. Elektronická aukce je naplánovaná na 25. března. V novém domově pro seniory by mělo být 96 lůžek. Nahradit by měl nynější městské zařízení, kde je 27 míst. Ve Velké Bíteši bydlí 5200 lidí.

Reklama

Doporučované