Hlavní obsah

Chrudim plánuje rozšířit průmyslovou zónu Západ, chce vykoupit pozemky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Chrudim plánuje rozšířit průmyslovou zónu Západ na okraji města směrem na Čáslav. Dohodla se s vlastníky dalších pozemků, že je od nich odkoupí.

Článek

Dosavadní rozloha zóny už je téměř zaplněná a zájemci stále poptávají další plochy, řekl dnes novinářům starosta František Pilný (ANO).

„Máme požadavky od firem, které zde chtějí okamžitě fungovat. Zároveň se přiblížíme sousedním Markovicím, takže bych rád, aby tam byly tiché provozy. Evidujeme třeba požadavek od firmy CityZen, která tam chce stavět linku na výrobu látky takzvaných chytrých triček. Neměli bychom je nechat odejít jen proto, že jim nejsme schopní nabídnout pozemky,,“ uvedl Pilný.

Podle místostarosty Petra Lichtenberga (Chrudimáci) chce město vykoupit celkem 29 500 metrů čtverečných za zhruba 16 milionů korun. Prodej pozemků komplikuje skutečnost, že jeden z majitelů žije v Los Angeles. Pokud by se nenašlo jiné řešení, musel by zástupce radnice odletět do Spojených států a transakci vyřídit na místě. Město už na cestu vyčlenilo 80 000 korun.

Průmyslová zóna Západ o rozloze 33 hektarů, jejíž zřízení Chrudim stálo zhruba 100 milionů korun, je z velké části zaplněná. Pracuje zde například chrudimská společnost Dřevovýroba Ficek nebo výrobce tubusů pro větrné elektrárny Siag. Město prodalo pozemky i firmě Sofiko, která vyrábí plechy na pečení a různé typy forem pro pekárny, nebo výrobci automobilových tlumičů Kayaba. Parcely v průmyslové zóně Západ vlastní také rakouský výrobce řetězů Pewag či chrudimské firmy Monas Trade Company, Redleta a Burkoň nebo slatiňanská společnost Stavební huť. Radnice si ponechala pozemek, na němž chce město vybudovat druhý větší sběrný dvůr. Menší průmyslová zóna Sever u výjezdu z města na Pardubice je už rozprodaná.

Reklama

Doporučované