Hlavní obsah

Hudební festival ve Skutči dnes zahájili královéhradečtí filharmonici

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Koncertem Filharmonie Hradec Králové s programem děl Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Josefa Suka ve Skutči na Chrudimsku dnes začal 17. ročník festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč.

Článek

Festival potrvá do 15. května a konat se bude převážně ve Skutči, ale i na dalších místech v regionu. Na programu je 14 pořadů. Festival se dvakrát po sobě kvůli pandemii koronaviru neuskutečnil. „Sedmnáctý ročník byl původně naplánovaný na rok 2020, ale neuskutečnil se, také loni se nekonal. Jde tedy o 17. ročník, který bude na zhruba deseti místech. Celkem půjde o 14 koncertů, a to nejen ve Skutči,“ řekl jeden z organizátorů festivalu Matěj Zelinka.

Ve středu 23. března festivalový program pokračuje koncertem Guitar Arte Tria s názvem Výlet do Španěl, který se uskuteční v prostorách Městského muzea Skuteč od 18:00. „Březnový program nabízí šest akcí, a to dva velké a dva komorní koncerty a také dva hudební pořady pro děti mateřských a základních škol a studenty gymnázia,“ uvedl Zelinka.

Podle něj lze na většinu koncertů stále sehnat vstupenky. „Zcela vyprodáno je akorát na vokální kvarteto 4TET. Je vidět, že návrat do hledišť kulturních akcí je velmi pozvolný,“ řekl Zelinka. Hudební uskupení 4TET vystoupí v neděli 27. března v Kulturním klubu Skuteč.

Například v neděli 3. dubna v kulturním klubu města Skutče je na programu baletní představení Louskáček v provedení Severočeského divadla z Ústí nad Labem nebo 10. dubna na hradu Rychmburk zahraje harfenistka Katarína Ševčíková.

Festival se s programem vrátí i do poutního kostela Na Chlumku v Luži, kde 5. května zahraje houslista Jaroslav Svěcený. S ním vystoupí klavíristka Lucie Tóth a herečka Zdeňka Žádníková. Operu Prodaná nevěsta uvede v kulturním klubu ve Skutči 8. května Slezské divadlo Opava. Irena Budweiserová se s kytarovým doprovodem představí publiku 12. května v evangelickém kostele v Proseči. Téměř dvouměsíční program zakončí 15. května koncert operní pěvkyně Evy Urbanové a Moravského klavírního tria. Více informací o programu je na webu.

Festival před pandemií každoročně navštívilo téměř 5000 lidí. Akce od roku 2003 navazuje na hudební tradice města, dala si za cíl šířit odkaz skutečských osobností, hudebních skladatelů Václava Jana Tomáška a Vítězslava Nováka.

Reklama

Doporučované