Hlavní obsah

V Praze se dnes uskuteční další charitativní koncerty na pomoc Ukrajině

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Praze se dnes v kostele U Salvátora či ve velkém sále kina Lucerna uskuteční další charitativní koncerty na pomoc válkou sužované Ukrajině.

Článek

Všichni účinkující se vzdali honoráře. Výtěžek z vystoupení v kostele U Salvátora bude věnován na konto pomoci Ukrajině Českého červeného kříže. Finance získané v Lucerně půjdou lidem zasaženým válečným konfliktem prostřednictvím organizace Člověk v tísni.

Na koncertu s názvem Pomoc hudbou Ukrajině v kostele U Salvátora vystoupí mimo jiné Ondřej G. Brzobohatý a členové a studenti Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, České filharmonie, Hudební Akademie múzických umění a Pražské konzervatoře. Koncert bude též živě streamován na youtube a facebooku. Bude tak možné přispět i on-line.

„Víme, že s podobnými akcemi se teď téměř roztrhl pytel, a je to moc dobře, přesto věříme, že náš koncert je kvalitou hudebníků a rozsahem jedinečný,“ uvedli pořadatelé.

Na benefičním koncertu pro Ukrajinu v kině Lucerna vystoupí cellista Jan Zvěřina se seskupením Prague Cello Trio. Videoklipy z jeho produkce mají desítky milionů zhlédnutí po celém světě. Během pandemie covidu přišel muzikant na volné noze s nápadem na sólový projekt 12X. Název poukazuje na dvanáct profesí, které při tvorbě zastane.

„Události na Ukrajině se mě hluboce dotýkají, zároveň mi však dodává naději ta obrovská vlna solidarity. Velice rád nabídnu lidem za jejich pomoc to, co umím – hudbu,“ řekl Zvěřina.

Česká kulturní scéna se od začátku konfliktu na Ukrajině rozhodla vymezit vůči agresi Ruska připojením ke společné výzvě #kulturaproukrajinu. Podporu Ukrajině vyjádřily mnohé české kulturní, akademické a společenské instituce. Konají se benefiční koncerty, filmová a divadelní představení.

Reklama

Doporučované