Hlavní obsah

Letohrad otevírá opravenou oranžerii s expozicí papoušků

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Letohradu na Orlickoústecku se v pátek otevře pro veřejnost opravená zámecká oranžerie. Jsou tam umístěné subtropické rostliny a menší australská fauna, papoušci a ryby.

Článek

ČTK to řekl městský radní Zdeněk Tomka (Zelená pro Letohrad). Dnes se konalo slavnostní zahájení. První návštěvníci mohou přijít v pátek od 13:00.

Prostředí oranžerie představuje australský kontinent, konkrétně Královský kaňon, který je v severní části Austrálie. Ikonická červená skála tvoří kulisu. Je tam instalované akvárium s 800 litry vody, v něm je přes 30 druhů ryb z Indického oceánu a korálů.

„Všechny korály jsou dovezené z pobřeží Austrálie. A pak tady máme 16 ptáků, pět různých druhů. Asi nejzajímavější je kakadu inka, pokud máme zjištěno, doposud ho žádná registrovaná zoo v Česku nechová. Návštěvníci ho mohou vidět pouze u nás. Chtěli jsem mít něco výjimečného,“ řekl Tomka.

O expozici se starají chovatelé, kteří už voliéru na zámku v Letohradě mají, tam jsou hlavně papoušci z Jižní Ameriky a několik kakadu růžových z Austrálie, vedle je výběh pro bílé klokany. Ty návštěvníci zámku uvidí i nadále. V druhé části je expozice bonsají, cizokrajných květin a rostlin.

Oranžerie je součástí raně barokního zámku. Na zámek navazuje anglický park z let 1820 až 1830 s kašnou, umělou jeskyní o délce 25 metrů, empírovým altánem a vyhlídkou na Podměstí. Náklady na modernizaci dosáhly téměř 18 milionů korun.

Druhou částí projektu je obnova zámecké terasy a zámeckého parku. Vznikla nová naučná stezka s bludištěm v místě bývalého zahradnictví. Na terase se budou konat kulturní akce. V zahradě byly vysázeny nové stromy a obnoveny cesty. Návštěvníci se mohou kochat záhony s historickými růžemi a bylinkami. V západní části byly vysazeny historické odrůdy jabloní, hrušní a třešní, které tam v minulosti rostly. V parku je nový mobiliář.

Modernizaci oranžerie a revitalizaci zahrady město připravovalo přes 10 let. Radnice získala dotaci až na třetí pokus. Stavební práce začaly na podzim 2021. Náklady za obě investice jsou kolem 30 milionů korun, dotace bude přes 20 milionů korun.

Projekt „Nimptsch nás spojuje“ Letohrad připravoval s partnerským městem Niemcza. V Polsku z evropských dotací opraví historickou baštu a postaví dětské hřiště ve středověkém stylu.

Reklama

Doporučované