Hlavní obsah

Litomyšl v březnu oslaví 200 let od narození Bedřicha Smetany

Foto: Pixabay.com/marek_bartonicek

Ilustrační foto.

Reklama

Litomyšl na Svitavsku v sobotu 2. března uspořádá velkou oslavu výročí narození Bedřicha Smetany, který se před 200 lety ve městě narodil.

Článek

Jde o jednu z akcí, která se na skladatelovu počest v tomto roce bude konat, uvedla radnice v tiskové zprávě.

Syn Františka Smetany, sládka zámeckého pivovaru, se v Litomyšli narodil 2. března 1824 v 10:00. Byl to den, kdy vrcholil masopust. Jeho matka, Barbora Smetanová, ještě v předvečer do půlnoci tančila. Narození prvního syna bylo v rodině velkou slávou. Otec dal na dvůr vyvalit sudy, aby lidé mohli slavit a radovat se také.

Oslava proto nese název Vyvalte sudy. Role Františka Smetany se ujme starosta Daniel Brýdl (Generace 89) a dopoledne narazí sud piva. Bedřichův speciál navaří Minipivovar Veselka. Symbolickou dvoustovku vytočí obsluha zdarma. K tomu budou na nádvoří zabijačkové hody.

Lidé také budou moci nahlédnout do rodného bytu Bedřicha Smetany, který město opravuje. „Veřejnost jako první uvidí, v jaké fázi se nachází probíhající revitalizace tohoto cenného prostoru. Pomyslnou třešničkou na dortu bude i komentovaná prohlídka zámeckého pivovaru,“ uvedla vedoucí odboru kultury Michaela Severová.

Ve 13:00 se u pomníku Bedřicha Smetany na Smetanově náměstí uskuteční hold významnému rodákovi, zúčastní se všechny litomyšlské sbory i Základní umělecká škola Bedřicha Smetany. Na závěr si všichni zazpívají Proč bychom se netěšili, když nám Pán Bůh zdraví dá!

„Poté se společně odebereme na první zámecké nádvoří, kde dojde ve 14:00 k rekonstrukci události z roku 1824 a vyvalení sudu piva. Během odpoledne slavnostně uvedeme do života komiksové leporelo Bedřich Smetana. Připravujeme i sběratelskou euro bankovku s nulovou hodnotou, která by měla připomínat tento výjimečný den,“ uvedla Severová.

V 16:00 zahájí v regionálním muzeu výstava o vztahu Bedřicha Smetany k Litomyšli a upevňování smetanovských tradic v jeho rodišti, které vedlo až ke zrodu festivalu Smetanova Litomyšl. Výstava bude k vidění až do poloviny září letošního roku. O tři hodiny později začne videomapping na průčelí zámeckého pivovaru s názvem Bedřich Smetana – symfonie života.

„A aby vám doba na čekání tmy lépe utíkala, připravili jsme na 17:00 do Zámecké jízdárny koncert výjimečné české zpěvačky, šansoniérky, písničkářky a hudební skladatelky Radůzy, která přijede s celou kapelou. Celý den bude otevřený i chrám Nalezení sv. Kříže,“ uvedla Severová.

Reklama

Doporučované