Hlavní obsah

Pardubice budou platit za energie v městských objektech násobně vyšší ceny

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Zatímco v uplynulých letech platily Pardubice za energie v městských objektech 30 milionů korun, nyní by to mohlo být až 90 milionů. Pardubice přitom vlastní desítky budov, v nichž jsou školy, školky a administrativní objekty.

Článek

ardubice budou platit za energie v městských objektech násobně vyšší ceny než dosud. Příčinou jsou rostoucí ceny elektřiny a plynu na burze. „Z dlouhodobého hlediska zatím nevíme, co se bude dít, ale skutečně by to mohlo znamenat, že místo řekněme 30 milionů korun, kterou ročně z rozpočtu vydáváme na spotřeby energií v městských objektech, bychom se mohli dostat až na 90 milionů korun, což je naprosto šílená částka,“ uvedl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO)

Podle něj město nakupuje energie průběžně na burze podle aktuálních cen, které si nefixuje na delší období. Při rychlém poklesu cen na tom může vydělat, ale riskuje, že vysoké ceny budou panovat dlouhou dobu a například včas uzavřený roční kontrakt by byl výhodnější.

Pardubice vlastní desítky budov základních a mateřských škol a administrativních objektů. Některé jsou napojené na centrální vytápění z opatovické elektrárny, která ceny příliš nezvýšila.

Kvůli úspoře provozních nákladů plánuje město rozšířit energetický dispečink ve svých budovách. Zatím byl zaveden v roce 2015 v základních školách Studánka a Svítkov, v dalších letech rozšířen o mateřskou školu na Benešově náměstí a budovu radnice prvního městského obvodu U Divadla. Systém by měl především umět vyhodnotit a včas odhalit havárie, například u odběrů spotřeby vody. Hlídá také teplotu v budovách v neprovozních hodinách, běžné provozní stavy a vyhodnocuje případné odchylky. Podle výsledků jsou navržena opatření, která povedou ke snížení energetické náročnosti.

Rozšíření dispečinku na všechny budovy město přijde na čtyři miliony korun. Výhledově by měl dispečink dohlížet na spotřebu energií ve většině ze zhruba 60 budov v majetku města.

Reklama

Doporučované