Hlavní obsah

Pardubice neodkoupí pozemky od developera, i když lidé výstavbu bytů nechtějí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Město Pardubice neodkoupí za téměř 152 milionů korun od developera pozemky ve vnitrobloku kolem Sakařovy ulice, na kterých chce firma stavět byty. ČTK to řekl primátor Martin Charvát (ANO).

Článek

Obyvatelé tam výstavbu nechtějí a hledají způsob, jak projektu zabránit.

Odkoupení navrhl městský obvod I, ve kterém se pozemky nacházejí. Městská rada s tím následně nesouhlasila. „Nikdo na radě nepodpořil snahu koupit pozemky, s tím to odešlo zpět na městský obvod I,“ řekl Charvát. Kdyby město odkoupilo developerský projekt, mohl by ho někdo zažalovat, že nepostupuje s péčí řádného hospodáře, uvedl Charvát.

Developer ve vnitrobloku vlastní 7000 metrů čtverečních, chce tam stavět tři domy, které budou mít dohromady 80 bytů. I s obchodním ziskem navrhoval kupní cenu 151,7 milionu korun, nebo směnu pozemků, které jsou například u obchodního centra Palác Pardubice nebo u budovy správy sociálního zabezpečení. Radní nesouhlasili.

Spolek Zelená pro Sakařku se snaží výstavbě zabránit. Podle jeho zástupců je v okolí minimum prostoru pro rekreační aktivity, další výstavbou by se plocha ještě zmenšila. S pomocí městského obvodu navrhoval stavební uzávěru. Jenže současný územní plán bytovou výstavbu v lokalitě povoluje. Pokud developer splní podmínky stavebního řízení, může tam stavět.

Zatím ale developer nemá stavební povolení, nedávno se odvolal proti zamítavému stanovisku stavebního úřadu. „Pořád je odvolání na krajském stavebním úřadu, pořád nemáme jeho vyjádření. Tlak občanů je aktivní, ale stanovisko rady jsme ještě nezaujali, protože nebylo k čemu, pořád to řeší stavební úřad,“ řekl místostarosta Ondřej Šebek (ODS).

Reklama

Doporučované