Hlavní obsah

Příští rok by se měly v ulicích Chrudimi objevit první loutky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Příští rok by se měly v ulicích Chrudimi objevit první loutky, které by odkazovaly na místní muzeum loutkářství.

Článek

Radnice věří, že by se mohly stát turistickou atrakcí. Loutky však nebudou mít jednotný vzhled, ve výběrovém řízení na jejich pořízení nebyl vybrán vítěz, řekl dnes novinářům starosta František Pilný (ANO).

„Zúčastnilo se celkem šest zájemců. Komise neudělila první místo nikomu, žádný návrh se jí úplně nelíbil, ale udělila dvě druhá místa a zbytek byl bez pořadí. Doporučila také, aby než objednávat třeba 30 loutek od jednoho sochaře, bude lepší vždy tematicky někomu něco zadat. Loutky se tak mohou lišit provedením, materiálem nebo velikostí,“ uvedl Pilný.

Loutky chce město většinou umístit v interiérech, mohou ale být i ve venkovním prostředí. Plastiky si budou moci objednat i místní firmy. „Typický příklad je třeba řeznictví na náměstí, které by mohlo mít za oknem loutku malého řezníka,“ uvedl Pilný. Loutky mohou být na zdi, dlažbě nebo na sloupu veřejného osvětlení. Město by v budoucnu vytvořilo mapu jejich umístění, která by byla k dostání v infocentru.

V soutěži byla definovaná výška plastiky 70 centimetrů, ale mohla být i menší, aby se na ně dalo sáhnout, pohladit je či vyfotografovat. Inspirací byla Chrudimi například polská Vratislav, kde jsou turistickou atrakcí trpaslíci odlití z bronzu, po městě jsou stovky postaviček. Cena jedné loutky neměla přesáhnout 70 000 korun včetně dopravy a instalace. Autoři měli navrhnout loutku inspirovanou kašpárkem, který je v muzeu, druhý návrh měli zhotovit podle své fantazie.

V komisi, která návrhy hodnotila, byl za město Pilný a městský architekt Marek Janatka, jako nezávislí odborníci v ní zasedli ředitelka loutkářského muzea Simona Chalupová a sochaři Petr Urválek a Kurt Gebauer. Ten je známý svými plastikami trpaslíků, podle jeho návrhu vzniká i monumentální socha obřího trpaslíka z pískovce u Hořic na Jičínsku, zatím je vysoká šest metrů.

Reklama

Doporučované