Hlavní obsah

Proti obnovení spalovny v Rybitví u Pardubic vznikla další petice

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Proti obnovení provozu spalovny nebezpečných odpadů společnosti AVE CZ odpadové hospodářství v Rybitví u Pardubic vznikla petice. Stojí za ní občanské iniciativy a představitelé obcí, které mohou být provozem zařízení dotčeny.

Článek

Petici je možné podepsat elektronicky, v listinné podobě je k dispozici na podatelně pardubického magistrátu, v městských obvodech, v informačním centru a na radnicích v Rybitví, Lázních Bohdaneč a Srnojedech.

„Text petice uvádí, že spalovna bude poškozovat životní prostředí a zdraví lidí. Zátěží by byla i doprava spalovaného materiálu ze širokého okolí,“ uvedla Nataša Hradní z tiskového úseku pardubického magistrátu.

Protestní akce následuje poté, co ministerstvo životního prostředí zorganizovalo projednání vlivu stavby na životní prostředí (EIA) on-line formou. „Na koordinačním jednání k problematice spalovny jsme se se starosty okolních obcí a zástupci veřejnosti dohodli na dalším postupu. Kromě možnosti napadnutí procesu EIA u soudu z důvodu neoprávněného on-line projednání jsme se dohodli na sepsání petice,“ uvedl náměstek pardubického primátora pro životní prostředí Jan Nadrchal (ANO), který zastupuje sedmičlenný petiční výbor.

Pardubice se v minulosti snažily spalovnu odkoupit za 35 milionů korun. Zastupitelé plán schválili, při hlasování o změně rozpočtu se však nenašlo dost hlasů. Nedávno se radnice snažila jednání s investorem obnovit, firma to ale odmítla.

Společnost AVE CZ odpadové hospodářství usiluje o obnovu spalovny od roku 2006, kdy odstavené zařízení koupila od chemičky Synthesia. Její záměr spalovnu modernizovat a spalovat v ní ročně 20.000 tun nebezpečných odpadů nezískal v roce 2009 kladné stanovisko EIA. Společnost tehdy narazila nejen na nesouhlas úřadů, ale také na silný odpor samospráv i samotných občanů. Petici proti spalovně tehdy podepsalo téměř 50.000 lidí, na projednání záměru, pro který musela radnice zajistit ČEZ arénu, tehdy přišlo přes 7000 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované