Hlavní obsah

V Pardubicích se otevírá Institut Paměti národa s expozicemi o 20. století

Foto: Getty Images

Pardubice.

Reklama

V Pardubicích se dnes večer otevře veřejnosti první Institut Paměti národa. Návštěvníci tam zhlédnou expozice věnované 20. století, vyprávěné jsou prostřednictvím pamětníků.

Článek

Výstava je teď především zaměřená na druhou světovou válku, později se bude věnovat i dalším dějinným úsekům Československa.

Podobná kulturní centra s expozicemi vzniknou i jinde, v Brně, Olomouci a dalších krajských městech. Muzeum totalit v Pardubicích se nachází ve sklepení Machoňovy pasáže. První hosty přivítá v 18:30. V programu vystoupí Aneta Langerová a hymnu zazpívá Dagmar Pecková.

„Expozice plná moderních technologií přímo vtáhne do minulosti. Prostřednictvím soukromého kina, rozšířené reality, digitálního průvodce a deníků zavede návštěvníky mezi odbojáře, do bojů druhé světové války nebo komunistických vyšetřoven a lágrů,“ řekla Kristýna Bardová z neziskové organizace Post Bellum, která institut zřizuje.

Nová paměťová instituce bude sloužit také jako místo pro setkávání, pravidelně se tam budou konat programy pro školy i veřejnost. Nezisková organizace Post Bellum existuje od roku 2001. Vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století. Má jich ve veřejné databází Paměť národa kolem 10 000.

Reklama

Doporučované