Hlavní obsah

V Ústí nad Orlicí začíná modernizace parku u Roškotova divadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ilustrační foto.

Reklama

Město Ústí nad Orlicí začíná s obnovou parku u Roškotova divadla, které je národní kulturní památkou. Bude tam vyhlídková terasa i amfiteátr.

Článek

S revitalizací prostoru radnice počítala od roku 1990, předchozí návrhy se neuskutečnily. Na investici vynaloží téměř 68 milionů korun, jak uvedl v tiskové zprávě starosta Petr Hájek (Oušťáci).

Park se má stát místem pro setkávání, relaxaci, ale i lokalitou, kde se budou konat výstavy či divadelní představení a koncerty. Prostor je rozdělený na pobytovou plochu, místa pro posezení a ke hrám a cvičení. Park bude mít amfiteátr, bude tam krytá pergola nebo vodní prvek. Pro děti tam budou herní prvky. Bude tam nová cestní síť, veřejné a parkové osvětlení, malý objekt pro toalety.

Přípravy trvaly dlouho, první návrh pochází z roku 1990. „Nestydím se za skutečnost, že jsem na ústecké radnici pamětník. Proto mohu upřesnit, že první návrh možného řešení byl zpracován již v roce 1990, ovšem tehdejší doba vyžadovala jiné investice. Po desetileté pauze byl v roce 2001 ve hře jiný návrh, realizace se nedočkal. V letech 2012 a 2015 byly vypracovány další varianty, ale teprve architektonická studie z roku 2018 získala podporu a byla dopracována do prováděcího projektu,“ řekl starosta.

Investiční příprava podle něj nebyla snadná. Projekt se musel vypracovat s ohledem na Roškotovo divadlo, které je památkově chráněné. Město se také rozhodlo, že dá zbourat Janderovu vilu z roku 1911, proti čemuž vznikla petice. Bourání se tak zdrželo. Podle města ale stavba nemá architektonickou hodnotu. Potvrdil to i posudek památkářů. Vedení města pak s demolicí počkalo na výsledky komunálních voleb.

„Přípravu časově ovlivnil covid i loňské komunální volby. Zákonné lhůty protáhly výběrové řízení na dodavatele stavby téměř na čtyři měsíce. Vysoutěžená cena představuje téměř 68 milionů korun, stavební práce budou dokončeny na jaře 2025,“ řekl starosta.

Reklama

Doporučované