Hlavní obsah

FN Plzeň za 20,5 milionu korun opraví své transfuzní oddělení

Ilustrační foto.

Reklama

Rekonstrukcí za 20,5 milionu korun projde letos Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Plzeň. Protože transfuzní oddělení musí nepřetržitě pracovat a udržovat zásoby krevních preparátů, nemůže se zavřít na více než dva dny

Článek

Rekonstrukce se tak uskuteční za provozu oddělení. „Budova Transfuzního oddělení je stará a opravy potřebuje. Nový kabát dostane vlastně celé Středisko dárců krve, změní se dispozice odběrového sálu a vznikne tak moderní a vysoce komfortní prostředí, které odpovídá současným trendům a může konkurovat komerčním plazmaferetickým centrům,“ uvedla primářka Transfuzního oddělení Petra Šlechtová.

Plzeňské transfuzní oddělení patří k největším v republice. Má kolem 11 500 pravidelných dárců a ročně zajistí kolem 22 tisíc odběrů plné krve, separované plazmy nebo krevních destiček.

První výraznou obnovou prošlo už na konci minulého roku sociální zařízení, zásadní přestavby prostor pro dárce ale teprve přijdou. „Transfuzní oddělení dostane nové podlahové krytiny a stropní podhledy, přibydou automatické i mechanické posuvné dveře, roletové mříže nebo venkovní dálkově ovládané žaluzie. V létě přijde na řadu oprava fasády a na podzim plánujeme výměnu zastřešení manipulačního prostoru služebního vchodu a rozšíření rampy,“ popsal rekonstrukci Topinka. Řemeslníci také upraví elektroinstalaci, technici zavedou wi-fi v šatnách, čekárně a na odběrových sálech, v laboratořích rozšíří datové sítě a vymění poplachový zabezpečovací a tísňový systém. Většina prací by měla být hotová v prvním pololetí, oprava fasády, zastřešení a rampy nejpozději do konce roku.

Od začátku letošního roku je v provozu nový rezervační systém, v němž si mohou dárci vybrat konkrétní termín odběru. Zavedení systému by mělo výrazně urychlit odbavování dárců. Prozatím je ale stále možné přijít krev darovat i bez předchozí rezervace. Dárci nově dostali i větší svačiny a mohou si vybírat ze sedmi různých skladeb jídel, která nově dodává centrální kuchyně z borské části nemocnice. „Dárce si může vybrat, zda má chuť na řízek, párky nebo chlebíčky, na četné žádosti jsme zařadili také veganskou verzi. Každá svačina je doplněna ovocem, kávou a sladkost,“ uvedl vedoucí stravovacího provozu Jan Svoboda.

Reklama

Doporučované