Hlavní obsah

Plzeň plánuje na náměstí Emila Škody stavbu nájemního domu s víc než 60 byty

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Bytový dům s více než 60 byty plánuje postavit plzeňská radnice na náměstí Emila Škody u autobusového nádraží.

Článek

Je to první z kroků, jimiž chce magistrát lokalitu nedaleko centra postupně revitalizovat a přeměnit v plnohodnotnou městskou čtvrť s byty, obchody a kancelářemi. Objekt s byty o velikosti 2+kk a 3+kk uzavře blok domů a stane se součástí východní strany nové podoby náměstí, řekl ČTK náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti). Dům je zatím součástí zpracovávané aktualizace územní studie. Cena stavby bude podle města známa až po zpracování projektové dokumentace.

„Naším cílem je využívat městské pozemky pro tvorbu nájemního bydlení pro občany, kteří nedosáhnou na vlastní byt. V tomto případě navíc pomůžeme revitalizovat lokalitu, která se bude do budoucna rozvíjet v kvalitně urbanizovanou čtvrť s dostatkem zeleně a veřejných prostorů,“ řekl Bosák.

Útvar koncepce a rozvoje Magistrátu města Plzně nyní pro lokalitu kolem Centrálního autobusového nádraží aktualizuje územní studii, která vymezí stavební bloky a stanoví regulaci pro výstavbu. Jeden z bloků je právě daný ulicemi Husova a Tylova, Husovým náměstím a náměstím Emila Škody. Původní blok není dokončený a je třeba ho uzavřít, tedy dostavět směrem do náměstí Emila Škody. Příslušná parcela patří městu a v současnosti se dokončuje architektonická studie.

Podle studie má dům navržená dvě podzemní podlaží s parkovacími stáními a šest nadzemních pater se sedmým ustupujícím podlažím. „V přízemí budou nebytové prostory určené pro obchod a služby, ve vnitrobloku architekt navrhuje pobytovou zeleň. Byty jsou navrženy s ohledem na možný požadavek bydlení jak pro rodiny s dětmi, tak pro seniory. Vybrané byty lze také vybavit pro osoby s omezenou schopností pohybu, tedy pro bydlení handicapovaných občanů,“ popsala plány radní odpovědná za nakládání s byty a za dostupné a sociální bydlení Světlana Budková (STAN).

Dům bude mít zelenou střechu pro zlepšení mikroklimatu, zachytávání prachu a nečistot z ovzduší a snížení hluku v zástavbě. Počítá se také s retenčními nádržemi pro zachycování dešťových vod, využitelných například pro závlahu zahrady ve vnitrobloku.

Reklama

Doporučované