Hlavní obsah

Plzeň zlevní parkování na P+R parkovištích, parkovací dům v centru zdraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeň se snaží více motivovat lidi dojíždějící do města k tomu, aby zaparkovali auto na některém ze záchytných P+R parkovišť a do města jeli veřejnou dopravu.

Článek

Dvě dosud zprovozněná P+R parkoviště v Dobřanské ulici na Borech a na náměstí Emila Škody ale řidiči zatím příliš nevyužívají. Město na nich proto od května sníží ceny. Za celodenní parkování a jízdné na MHD zaplatí řidiči místo dosavadních 60 korun 45 korun. Naopak ve vytíženém parkovacím domě Rychtářka v centru města se celodenní sazba zvedne ze 60 na 100 korun, zvýší se i ceny předplatného. Úpravy schválili radní, jak řekl ČTK náměstek primátora odpovědný za dopravu Aleš Tolar (STAN).

„Obě naše parkoviště P+R mají kapacitu téměř 480 stání, konkrétně Bory 315 a náměstí Emila Škody 163. Bory by měly sloužit přijíždějícím ze směru z Klatovska, jižního Plzeňska, a náměstí Emila Škody především řidičům z Domažlicka a Tachovska. Jejich využití zatím není silné, snížení ceny tak vnímám jako vstřícný krok, jak podpořit cestování MHD, a jak tedy snížit zátěž automobily ve městě,“ uvedl Tolar.

Parkovací lístek z vjezdu na parkoviště P+R slouží jako celodenní jízdenka v MHD. Základní cena je nyní 60 korun, pokud má klient předplatné na MHD nebo nárok na bezplatnou přepravu, zaplatí jen 20 Kč. Cena za parkování přes noc je 100 korun, což má motivovat ke každodennímu vyklízení parkoviště. Po květnovém zlevnění na 45 Kč připadne na jízdné v MHD 40 Kč, takže pro držitele předplatného městskou veřejnou dopravu vyjde celodenní parkování na pět korun. Stejná cena by měla podle Tolara platit také u parkoviště Kotkova s 245 místy, které bude letos zprovozněno.

Parkovací dům Rychtářka má sloužit zejména pro lidi, kteří si něco potřebují zařídit v centru města, nikoliv pro pravidelné celodenní odstavování vozu. „Zde se základní hodinová sazba zvýší z 10 na 20 korun, celodenní sazba z 60 na 100 korun a analogicky se zvýší i ceny za předplatné. Důvodem zvýšení sazeb parkovného po 12 letech provozu je zasadit parkovací dům lépe do cenové posloupnosti od středu města,“ uvedl Tolar.

Menší úpravy začnou platit také na parkovišti u bazénu na Slovanech, kde dosud návštěvníci bazénu po předložení platné vstupenky do bazénu parkovali zadarmo. Systém ověření ale nefunguje správně a někteří lidé ho zneužívají. Město tu proto zavede tarif, kdy první dvě hodiny parkování od 7:00 do 19:00 budou za pět korun na hodinu.

Reklama

Doporučované