Hlavní obsah

Plzeň podruhé otevře městské sádky pro velikonoční prodej ryb

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeň letos podruhé otevře městské sádky pro velikonoční prodej ryb. Na Škaredou středu a Zelený čtvrtek mohou lidé přijet mimořádně i autem k sádkám u rybníka Košinář.

Článek

Od 10:00 do 17:00 budou v nabídce kapři, líni, amuři i několik štik a sumců. Od 13. dubna pak na novou tradici naváže každý čtvrtek od 14:00 do 16:00 až do konce října pravidelný prodej čerstvých ryb. ČTK to dnes řekl vedoucí úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství městské organizace Správa veřejného statku města Plzně Richard Havelka. Ceny velikonočních ryb budou o něco vyšší než loni.

„Velikonoce jsou největší křesťanské svátky. Pro naše předky bývaly důležitější než Vánoce. Lidé si nechávali požehnat rašící větvičky stromů či první jarní květy, ale třeba i chléb. Letošní velikonoční prodej ryb nám posvětí při jeho začátku ve středu 5. dubna farář Tomáš Kadlec z nedaleké farnosti Dýšina, řekl Havelka. Za kilogram kapra či amura lidé zaplatí 120 korun, o deset korun víc než loni. Za lína zaplatí 150, za sumce nebo za štiku 280 korun za kilogram. Na místě si mohou zájemci nechat rybu vykuchat i zbavit šupin a ploutví.

„Pro rybu na vánoční stůl si každý rok na městské sádky dojde několik set lidí. Ryba je neodmyslitelně spjata s předvelikonočním půstem stejně jako s vyvrcholením adventu o jeho posledním postním, tedy Štědrém, dni. Je to tradice, kterou se snažíme vzkřísit i prodejem ryb na našich městských sádkách,“ řekl náměstek primátora pro dopravu a životní prostředí Aleš Tolar (STAN).

Tradice prodeje velikonočních ryb ve městě vymizela v 70. letech minulého století. Podle křesťanských tradic by mělo být na stole do Bílé soboty postní jídlo, nejčastěji to bývala ryba, uvedl vedoucí vodního hospodářství a rybářství Správy veřejného statku města Plzně Martin Gregar.

V Plzni se ryby prodávaly od středověku, kdy městští radní nechali u nově zakoupené vsi Bolevec vybudovat několik rybníků. Kádě s rybami bývaly pravidelně do 20. let 20. století na trhu, který se konal na březích Mlýnské strouhy a v okolí zbořeného domu U Zvonu poblíž centrálního náměstí. Ryby se prodávaly i v kamenných obchodech. Koncem 19. století bylo v Plzni takových obchodů šest, a to v centru města i na jeho okraji. Na městských sádkách se ryby na vánoční stůl prodávají od roku 2005, velikonoční prodej je letos podruhé.

Reklama

Doporučované