Hlavní obsah

Plzeňský kraj staví silnici za 140 milionů, která zlepší dostupnost Sušicka

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V obci Brod na Klatovsku ve směru na Sušici vzniká 3,7 kilometru dlouhý obchvat za 139 milionů Kč. Zrychlí cestu řidičům z Plzně přes Klatovy a Plánici do Sušice. Stavba musí být hotová do konce letošního října.

Článek

Na stavbu navazuje oprava průtahu Kolincem s výstavbou kanalizace a chodníků za 149 milionů korun a není možné, aby v místě byly dvě uzavírky najednou. Obchvat Brodu, který povede z Číhaně do Kolince, má význam pro rychlejší napojení Sušicka. Podle náměstka hejtmana Pavla Čížka (STAN) jde o turistickou oblast, která je v regionu nejhůře dostupná. „Obchvat pomůže hlavně tím, že minete obec Brod, kde jsou teď dlouhé serpentiny, a přímý směr umožní zrychlení dopravy,“ uvedl Vít. Cena 15 let připravované silnice druhé třídy se podle něj snížila soutěží proti předpokladům asi o 40 procent. Evropský program IROP na ni dá po kolaudaci 60 procent nákladů.

„Naše dlouhodobá dopravní priorita byla zrychlit dostupnost Sušicka. U vlaků se nám to daří tím, že od prosince 2023 tam bude jezdit nový dopravce. Bude to rychlejší spojení s lepší návazností na rychlíky,“ řekl Čížek.

Podle starosty Sušice Petra Mottla (ODS) obchvat Brodu přispěje ke zkvalitnění napojení celé Šumavy. „Jde o jedno z nejproblematičtějších míst okresu, kde je hodně nehod. Parametry komunikace už nevyhovují a nejsou ani důstojné oblasti, do níž vede, a dostat se sem je občas problém,“ uvedl.

První plány silnice se objevovaly už za minulého režimu. Mottl ji začal prosazovat od nástupu do funkce před 16 lety. Z Brodu do Kolince je úzká silnice, samá zatáčka a hlavně v zimě jsou tam problémy, řekl.

Navazující průtah Kolincem o délce asi 1,2 kilometru, který by měl být hotový na podzim 2023, začne letos v létě za provozu přeložkami sítí, kanalizace a úpravami mostu. „Kolinci se podařilo získat dotaci na chodníky a kanalizaci a my (SÚS) máme také přidělené peníze na průtah, takže se obě stavby budou realizovat ve stejném roce,“ uvedl Vít. Na stavbu včetně nové okružní křižovatky uprostřed městyse a opravu mostu vydá SÚS 94 milionů Kč a obec dalších 55 milionů.

Na konci Kolince ale zůstane zpomalující úzké hrdlo začínající na památkově chráněném mostě. Podle Víta památkáři sice souhlasili s tím, že by se demontoval a postavil jinde, ale to by problém nevyřešilo. Za mostem hned u silnice jsou totiž nově opravené nemovitosti.

Cesta autem z Plzně do Sušice teď trvá 75 až 90 minut. „Obchvat ji zrychlí asi o pět minut,“ řekl náměstek hejtmana a sušický radní Pavel Hais (Piráti). „Kromě obchvatu ji dále výrazně zrychlí tři státní stavby na silnici první třídy Plzeň - Klatovy,“ dodal. Jde o obchvat Klatov, který by měl být hotový do konce roku 2023, přeložku Šlovice - Přeštice, která se má dokončit na jaře 2024, a připravovaný obchvat Přeštic, který má být v roce 2025.

Reklama

Související témata:

Doporučované